Подгревање спанаћа се никако не препоручује
Спанаћ је без сумње једна од најздравијих намирница, али треба водити рачуна о томе да је приликом његове конзумације најбоље припремити онолико спанаћа колико ћемо и појести јер се подгревање спанаћа никако не препоручује.
Спанаћ спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок постотак нитрата.
Остаци куваног спанаћа не смеју се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер.
Када спанаћ одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном спанаћу процесом врења чак претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутриционисткиња и знанственица Дагмар вон Црам.
Ако само накратко подгрејете спанаћ непосредно пре конзумирања, не требате бринути, казала је вон Црам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу децу, код које у најекстремнијем случају последица може бити гушење.
Спанаћ се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ