Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НЕ БАЦАЈТЕ ЉУСКЕ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Погледајте како вам може бити од користи

Бели лук је у сваком смислу једна од најздравијих намирница коју можете да унесете у тело. Сиров, печен, чак и црн, у сваком случају је пун посебних антиоксиданаса који имају антиканцерогено дејство, али су и сјајни у дизању имунитета.

1732051137_22314_profimedia-0340844403_orig.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Љуска белог лука обилује фенилпропаноидима који су пуни антиоксиданса. Зато је одлична за имунитет и има антиканцерогена својства. Многи стручњаци се слажу да љуска има више вредних материја од самог лука.

Богата је и специфичним флавонолима који снижавају крвни притисак и спречавају таложења на артеријама. Садржи и пуно влакана. Сви ови састојци одлични су за здравље срца, пробавне проблеме и снижавање холестерола, те неких типова карцинома.

Приликом коришћења љуске белог лука пазите да она буде органска, јер ћете у противном уносити пестициде у исхрану.

Љуске су добре, ни мање ни више, него за супу. Једноставно је додајте свим састојцима за супу и скувајте. Извадите је током процеђивања супе. Ако се бојите прејаког укуса, додајте само кашичицу до две љуски, љуски, а ако волите јак укус белог лука можете ставити и целу шаку.

Супу можете да скувате и само од љуски белог лука. Готова је већ за 10-15 минута након што вода почне да ври. Течност коју овако добијете можете искористити и за кување пиринча или додатак разним сосевима, а можете је одмах појести као супу, уз додатак резанаца или кнедли по жељи.

Своје љуске од белог лука након што га очистите зато немојте бацити, већ их ставите у кесу и искористите. Баците само оне комаде који су прљави.

 

Још идеја за коришћење љуски од белог лука

Ставите их у замрзивач и искористите за гулаше, пасуљ, поврћне и месне чорбе и супе.

Љуска чешњака пуна је фенилпропаноида који су крцати антиоксидансима и зато ју је добро јести. Додајте целе ченове током кувања и поједите их, сугеришу стручњаци. Можете их пећи с кромпирима и месом или додати у варива попут пасуља.

За чај – ставите љуске белог лука у куглицу и уроните у кипућу воду. Оставите пар минута.

Испеците бели лук у љусци и додајте јелима. Целе главице белог лука, након што сте скинули прве прљаве слојеве љуске, умотајте у алу-фолију и пеците у пећници 40-ак минута на 180 степени. Тако испеченог можете га чувати у фрижидеру до седам дана или у замрзивачу до шест седмица.

(Крстарица)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas