Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које поврће смемо, а које не бисмо смели да замрзавамо?

Када говоримо о замрзавању поврћа и чувању у замрзивачу, важно је знати да се не припрема и не чува на исти начин у замрзивачу све поврће.

1728201756_shutterstock_522663619.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поред наведеног, треба знати да се за неке врсте поврћа не препоручује чување у смрзнутом стању.

Свеже и сецкано поврће

Неке врсте поврћа треба само опрати, исецкати и спаковати у замрзивач. За њих је и замрзавање и одмрзавање углавном просто и једноставно.

У поврће које не треба посебно третирати пре замрзавања спадају црни лук и паприка. Пожељно је ово поврће исецкати, добро спаковати у кесе па сместити у фриз.

Нарочито је важно црни лук добро спаковати (најбоље у дупле кесе), како јак мирис не би прешао на остале намирнице у замрзивачу.

Бланширано поврће

Поврће пре паковања у замрзивач углавном треба бланширати. Бланширање се врши тако што се опрано поврће потопи у врућу воду неколико минута (2-5 минута). После бланширања, поврће треба охладити и спаковати у пластичне кутије или кесе, па сместити у замрзивач.
За следеће поврће стручњаци (нутриционисти) тврде да га треба бланширати: боранија, брокули, грашак, кукуруз, парадајз, прокељ, спанаћ, зелениш за кување…

Кувано поврће

Пре замрзавања треба скувати следеће намирнице (поврће) : бела репа, тиква, пашканат, сладак кромпир, шаргарепа (пире од шаргарепе)… После кувања, када се охлади, ово поврће се пакује у кесе или нешто слично.
Уколико се шаргарепа не скува и не направи од ње пире, није препоручљива за чување у замрзивачу (ни цела ни сецкана).

Шта не треба замрзавати

Неке врсте поврћа не треба чувати у замрзивачу зато што губе и облик и корисне састојке па после одмрзавања просто нису за упоребу.

Никако не треба замрзавати следеће поврће: цвеклу, шаргарепу, карфиол, краставац, плави парадајз, зелену салату, празилук, кромпир, ротквице, тиквице и шпаргле.

Остале напомене и савети

Важно је напоменути да је поврће пожељно чувати до 6 месеци замрзнуто у замрзивачу. Дуже од шест месеци у замрзивачу се могу чувати боранија, броколи, грашак, парадајз и пашканат, али највише до 12 месеци. Предуго чување намрница у замрзивачу (више од 12 месеци) није препоручљиво, јер се губе корисни састојци а неке намирнице могу бити и штетне по здравље после толиког чувања у смрзнутом стању.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas