Трик је у једном састојку
Палента је аутохтоно јело северне Италије, а у прошлости се углавном користила за исхрану сиромашнијих људи. Наиме, многа традиционална јела Италије су заправо прављена као храна за сиромашне: у Италији је зову цуцина повера и свака регија, од Венета до Сицилије, има таква јела. Као што су Италијани на југу прикупљали енергију захваљујуц́и тестенини, северњаци би углавном јели паленту, или паленту. То је јело које има дужу историју од пице и тестенине.
Кључ популарности овог јела лежи у његовој свестраности. Може се послужити са готово свим и зато се проширио на све делове Италије, али и остатка света. Паленту је најбоље припремити са свежим састојцима, посебно локално узгајаним поврц́ем. У Србији се палента припрема на неколико начина; неки комбинују воду и млеко, а други стављају уље у воду. Међутим, истраживањем смо дошли до закључка да је најкремастија палента она којој се на крају дода парче путера. Ако и ви желите да научите како да направите ово сјајно јело, припремили смо за вас сочан рецепт!
Састојци:
4 шоље воде
1 кашичица соли
1 шоља паленте
3 кашике путера
пола шоље свеже ренданог пармезана (опционо)
Поступак:
У посуду за кување средње величине ставите воду, посолите и пустите да вода прокључа. Након тога лагано протресите паленту, али у исто време стално мешајте смесу да не остану грудвице. Смањите температуру и пустите да вода полако испари, али наставите да мешате док се палента довољно не згусне. Након што је скуван, склоните га са шпорета и додајте путер да буде још кремастији и укуснији. По жељи можете додати и пармезан. Све добро промешајте и уживајте!
Када се припреми у тврђем облику, палента се углавном боље слаже са јелима од супе. Али када је кремаста палента у питању, нец́ете погрешити ако је комбинујете са свежом рибом.
(гастро.24сата.хр)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ