Одговор на питање који се тражи годинама
Јаја су извор здравих масноћа, витамина и протеина. Често их једемо за доручак у разним облицима, од кајгане, куваних, печених или као додатак главним јелима и салатама. Како их год конзумирали, њихови здравствени ефекти на наш организам се не могу занемарити. Већ годинама једно питање остаје без правог одговора. Да ли је здравије беланце или жуманце?
Жуманце садржи више масти, калорија и холестерола него што их има беланце. Али имајте на уму прехрамбене потребе просечног одраслог човека које се могу делом задовољити и конзумацијом јаја.
Тако нам треба око 50 грама протеина који помажу у обнављању и расту мишићног ткива. Треба нам и око 70 грама масти које нам помажу у апсорбовању нутријенте, штите органе, подстичу раст ћелија, дају телу енергију. Осим тога неопходно нам је гвожђе, осам милиграма, које помаже у транспорту кисеоника у телу. Такође, треба нам калијум, 4.044 милиграма, који одржава крвни притисак, а цинк који нам треба, 11 милиграма, подстиче раст ћелија и одржава имунитет.
Прочитајте још: Предлог за ручак: Млинци са пилетином (РЕЦЕПТ)
Кад говоримо о јајима, више од пола садржаја протеина је у беланцету. У једном великом јајету има око четири грама протеина. Беланца су целовити протеини јер садрже девет аминокиселина. Између беланаца и жуманаца постоји велика разлика у калоријској вредности. Тако беланца имају само 17 калорија, док их у жуманцима има 55, пише Хеалтхлине.
Такође, беланце готово да нема масноћа, а код људи који једу храну богату протеинима са смањеним уделом калорија, беланца су често на јеловнику. Жуманца садржи есенцијалне нутријенте и витамине из јајета, као и каротеноиде топиве у мастима који штите вид и очи од стварања катаракта и других тегоба.
На крају видимо да оба дела јајета имају специфичне бенефите, али нутритивно гледано жуманце је богатије од беланцета. Ипак, треба га конзумирати умерено јер садржи високи ниво холестерола.
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ