Како готово сви ми обожавамо да једемо јаја спремљена на разне начине, открили смо који је најздравији и најбољи за организам!
Јаја су многима омиљени део доручка, или неког другог оброка, а осим тога, стављају се у велики број јела, те без њих не можемо да замислимо нашу исхрану. Кајгана, јајне на око, кувана – мноштво је начина спремања ове намирнице, али, стручњаци су открили који је најздравији начин.
Према истраживању објављеном у Тхе Јоурнал од Нутритион, јаја ће најбоље сачувати своју хранљиву вредност ако се конзумирају кувана. Кување јаја уједно уништава и могућу салмонелу и подиже ниво протеина у њима за чак 40 одсто, због чега се и осећамо ситим.
Ако се јаја припремају у облику омлета или јаја на око, што подразумева врло високе температуре и количине уља или масти, смањује се ниво витамина и антиоксиданаса у њима, а уједно се активира ниво холестерола, што повећава ризик од срчаних обољења.
Поменуто истраживање утврдило је и да је најбоље припремати јаја поширањем, што укључује убацивање беланцета и жуманцета у врућу, али не кипућу воду и кување до 3 минута. Притом се препоручује да у воду у којој ћете поширати јаја никако не стављате со, јер ће она узроковати разводњавање беланцета.
Јаја су добар извор биотина, који је важан храњиви састојак који се користи у метаболизму масти и шећера. Такође је познат као витамин Б7 или витамин Х.
Једно истраживање открило је да би људско тело могло да искористи 91% протеина у куваним јајима, у поређењу са само 51% у сировим јајима. Сматра се да до ове промене приликом варења долази, јер топлота узрокује структурне промене у протеинима јаја. У сировим јајима велики протеинска једињења одвојена су једна од других и спојени су у сложене, увијене структуре. Када су протеини кувани, топлота прекида слабе везе које их држе у форми. Протеини тада стварају нове везе с осталим протеинима око себе. Те нове везе у куваном јајету лакше су за ваше тело.
Дакле, краће и мање вреле методе кувања узрокују мању оксидацију холестерола и помажу у задржавању већине храњивих састојака у јајима. Из тог разлога печена у рерни, у облику фритате и кувана (тврда или мека) јаја могу бити најздравија за јело.
Ови начини припремања такође не додају никакве непотребне калорије.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ