Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАЈЗДРАВИЈИ НАЧИН ДА СПРЕМИТЕ ЈАЈА: Стручњаци тврде да ћете избећи холестерол, а задржати хранљиве материје

Како готово сви ми обожавамо да једемо јаја спремљена на разне начине, открили смо који је најздравији и најбољи за организам!

1720947562_Foto-Shutterstock-jaja-priprema.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Јаја су многима омиљени део доручка, или неког другог оброка, а осим тога, стављају се у велики број јела, те без њих не можемо да замислимо нашу исхрану. Кајгана, јајне на око, кувана – мноштво је начина спремања ове намирнице, али, стручњаци су открили који је најздравији начин.

Према истраживању објављеном у Тхе Јоурнал од Нутритион, јаја ће најбоље сачувати своју хранљиву вредност ако се конзумирају кувана. Кување јаја уједно уништава и могућу салмонелу и подиже ниво протеина у њима за чак 40 одсто, због чега се и осећамо ситим.

Ако се јаја припремају у облику омлета или јаја на око, што подразумева врло високе температуре и количине уља или масти, смањује се ниво витамина и антиоксиданаса у њима, а уједно се активира ниво холестерола, што повећава ризик од срчаних обољења.

Поменуто истраживање утврдило је и да је најбоље припремати јаја поширањем, што укључује убацивање беланцета и жуманцета у врућу, али не кипућу воду и кување до 3 минута. Притом се препоручује да у воду у којој ћете поширати јаја никако не стављате со, јер ће она узроковати разводњавање беланцета.

Јаја су добар извор биотина, који је важан храњиви састојак који се користи у метаболизму масти и шећера. Такође је познат као витамин Б7 или витамин Х.

Једно истраживање открило је да би људско тело могло да искористи 91% протеина у куваним јајима, у поређењу са само 51% у сировим јајима. Сматра се да до ове промене приликом варења долази, јер топлота узрокује структурне промене у протеинима јаја. У сировим јајима велики протеинска једињења одвојена су једна од других и спојени су у сложене, увијене структуре. Када су протеини кувани, топлота прекида слабе везе које их држе у форми. Протеини тада стварају нове везе с осталим протеинима око себе. Те нове везе у куваном јајету лакше су за ваше тело.

Дакле, краће и мање вреле методе кувања узрокују мању оксидацију холестерола и помажу у задржавању већине храњивих састојака у јајима. Из тог разлога печена у рерни, у облику фритате и кувана (тврда или мека) јаја могу бити најздравија за јело.

Ови начини припремања такође не додају никакве непотребне калорије.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas