Након печења хране у рерни, посебно оног на високим температурама, потребно је извесно време да се шпорет охлади. То је посебно проблематично у топлијим месецима када су температуре у дому ионако повишене. Како би убрзали тај поступак, многи остављају рерну отворену.
Ипак, стручњаци кажи да је тај начин хлађења више штетан него користан. За то постоји неколико разлога. Наиме, претерано врућ ваздух из уређаја могао би оштетити оближњи намештај, што је такође наведено у напоменама које издају главни произвођачи кухињског намештаја. Исти је случај и ако су врата само мало отворена.
Намештај који би највише могао бити погођен утицајем топлине јесте онај са страницама од алуминијума – материјалом који је веома осетљив на промене температуре. Дрвена врата би требало мање да трпе штетни утицај прекомерне топлоте, али боја ипак може бити дугорочно оштећена.
Друго решење при хлађењу, којој такође скоро сви прибегавамо, јесте остављање врата мало отвореним да би из ње изашао врућ ваздух. Међутим, та континуирана напетост завршава “напрезањем” шарки које регулишу отварање и затварање уређаја, па се оне тако трајно могу покварити.
Ако заиста желите да држите врата рерне отвореним, боље их је отворити до максималне ширине. То може имати предност ширења угодне топлоте унутар кухиње, али ће такође узроковати ширење мириса онога што смо кували. Да не спомињемо чињеницу да држање врата рерне потпуно отвореним може представљати ризик за нашу сигурност и за оне који живе с нама – посебно ако су у близини мала деца.
Дакле, да сумирамо. Иако ће, наравно, време хлађења бити дуже него кад оставимо отворена врата, модерне електричне рерне опремљене су проточним вентилаторима који осигуравају правилан излазак врућег ваздуха и влаге из њих. Рерну држите затворену током хлађења и избећи ћете све неугодности.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО