Odgovor na pitanje koji se traži godinama
Jaja su izvor zdravih masnoća, vitamina i proteina. Često ih jedemo za doručak u raznim oblicima, od kajgane, kuvanih, pečenih ili kao dodatak glavnim jelima i salatama. Kako ih god konzumirali, njihovi zdravstveni efekti na naš organizam se ne mogu zanemariti. Već godinama jedno pitanje ostaje bez pravog odgovora. Da li je zdravije belance ili žumance?
Žumance sadrži više masti, kalorija i holesterola nego što ih ima belance. Ali imajte na umu prehrambene potrebe prosečnog odraslog čoveka koje se mogu delom zadovoljiti i konzumacijom jaja.
Tako nam treba oko 50 grama proteina koji pomažu u obnavljanju i rastu mišićnog tkiva. Treba nam i oko 70 grama masti koje nam pomažu u apsorbovanju nutrijente, štite organe, podstiču rast ćelija, daju telu energiju. Osim toga neophodno nam je gvožđe, osam miligrama, koje pomaže u transportu kiseonika u telu. Takođe, treba nam kalijum, 4.044 miligrama, koji održava krvni pritisak, a cink koji nam treba, 11 miligrama, podstiče rast ćelija i održava imunitet.
Pročitajte još: Predlog za ručak: Mlinci sa piletinom (RECEPT)
Kad govorimo o jajima, više od pola sadržaja proteina je u belancetu. U jednom velikom jajetu ima oko četiri grama proteina. Belanca su celoviti proteini jer sadrže devet aminokiselina. Između belanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrednosti. Tako belanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55, piše Healthline.
Takođe, belance gotovo da nema masnoća, a kod ljudi koji jedu hranu bogatu proteinima sa smanjenim udelom kalorija, belanca su često na jelovniku. Žumanca sadrži esencijalne nutrijente i vitamine iz jajeta, kao i karotenoide topive u mastima koji štite vid i oči od stvaranja katarakta i drugih tegoba.
Na kraju vidimo da oba dela jajeta imaju specifične benefite, ali nutritivno gledano žumance je bogatije od belanceta. Ipak, treba ga konzumirati umereno jer sadrži visoki nivo holesterola.
BONUS VIDEO:
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU