Да ли је здраво свако јутро доручковати оброк од јаја? Због тога што их бије глас да су пуна холестерола, ево шта доктори кажу
17 доктора укључујући кардиологе и онкологе су сложни у једном: доручак не сме да се прескаче. Они тврде да је најздравији доручак овсена каша са јогуртом или са семенкама. Али шта се дешава ако сваки дан доручкујемо јаја?
Јаја бије глас да су пуна холестерола, али новија истраживања кажу да су безбедна за јело. Међутим, постоји подељено мишљење међу докторима.
Неки, попут неуролога др Најма и др Стеина, више воле да једу само беланце, који не садрже холестерол. Други, попут кардиолога Фримана и Ченга, покушавају да избегну јаја у потпуности, пише Тодаy.
Али неки повремено једу цела јаја. На пример, онколог МекКуаде понекад прави кајгану пуну поврћа и зеленила што сматра да је здраво за црева. Док стоматолог понекад донесе тврдо кувана јаја у канцеларију за доручак када је у журби.
Цела јаја „су одличан извор чистих протеина и неких добрих масти“, рекао је онколог МекКуаде, али их и он генерално једе умерено.
Др Џејмс О'Киф, члан радне групе за исхрану и животни стил Америчког колеџа за кардиологију, се слаже. Каже два јаја дневно, шест дана у недељи је разумна количина. Он сматра да је важно јести јаја обогаћена омега-3 јер каже да се испоставило да су важна хранљива материја за здравље кардиоваскуларног система.
Стилл
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ