Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Јела сам јаја сваки дан, 7 дана у недељи и ево шта ми се десило": Десила се неочекивана промена

За потребе свог експеримента јела сам два до три јаја на дан, 7 дана.

1727609209_shutterstock_2503846695.jpg
Пхото:Схуттерстоцк
Oglas

Јаја су убедљиво омиљени доручак већини људи, било да су кувана или пржена, доминирају на готово свакој јутарњој трпези. Осим тога што су укусна и што од њих можемо направити разна јела, пуна су протеина и веома су здрава.

Новинарка и списатељица Џејми Статис одлучила је да спроведе мали експеримент и једе јаја сваки дан током недељу дана, те да провери какве ће то промене донети њеном организму. Ово су њени увиди:

Јаја нису погодна само за доручак. Она су такође основа и за фритате и киш, а јављају се у још низ специјалитета као што је тајландски пад тхаи или шпагети карбонара. Последњих година тренд је да се јаја стављају и у салате, хамбургере, па чак и на пицу. Тако да не само што су јаја здрава, већ је њих лако и уклучити у исхрану - једноставна су за комбиновање са другим намирницама.

Да бих отпочела недељу у којој сваки дан једем јаја, направила сам фритату од остатака лососа, а послужила сам је са руколом преливеном лимуном и маслиновим уљем, те са фета сиром. Следећи дан је био напоран јер сам журила да се спакујем за пут, па сам наручила мини киш. Појела сам половину са салатом за ручак и уживала у остатку следећег јутра.

Једно неочекивано, али сјајно запажање током недеље када сам јела јаја јесте то што ме је то мотивисало да правим боље и здравије изборе. На пример, уместо да узмем слатки мафин из хотелског бифеа за доручак пре лета који мој организам не би снадбео хранљивим материјама, изабрала сам два кувана јаја. После мафина бих брзо огладнела, а јаја су ме прилично заситила и држала су мој апетит под контролом све док није дошло време за ужину у авиону.

Колико јаја на дан смемо да поједемо?

За потребе свог експеримента јела сам два до три јаја на дан. Планирам да и убудуће у фрижидеру увек имам тврдо кувана јаја, јер су савршена ужина богата протеинима коју можете узети средином дана или пре тренинга. Наставићу да правим омлет, фритате и киш као једноставан, али здрав начин да искористим остатке поврћа, меса и сира.

Блог Универзитета Харвард истиче да су застареле здравствене смернице сугерисале да не треба уносити више од једног до два јаја недељно, међутим ово правило више не важи. "Просечна здрава особа вероватно неће претрпети никакву штету ако поједе до седам јаја недељно", пише на здравственом одељку Харварда.

Стилл 

Бонус видео: 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas