Испробајте рецепт који је био достојан турских владара
Поширана јаја послужена у мешавини јогурта и белог лука турски су специјалитет, достојан султана. Према неким подацима, у 15. веку „çıлбıр“ је заиста свако јутро стизао на сто отоманским владарима.
У јело се традиционано додаје умерено љут чили Алеппо, зачин који је добио назив по сиријском граду, где се и највише узгајао. Познат је и под називима халабy папричица, пул бибер и халеб бибер.
Ако немате Алеппо, послужиће и љута или слатка млевена паприка. Кувари широм света заљубили су се у турски мирисни доручак па се од рецепта до рецепта могу приметити варијације на тему. Неки кувари ће загрејати јогурт пре послуживања како би био кремастији, док ће га други послужити хладног.
Најзахтевнији део припреме је поширање јаја, али уз мало праксе лако је доћи до резултата. Како бисте успешно поширали јаја бирајте што свежија јер стајањем постају водена па се током кувања у води неће лепо обликовати. Јаја нека буду хладна јер дуже остају стиснута и неће „заплесати“ по посуди, а и лакше ћете темпирати време кувања јер ће жуманце бити течно, а беланце чврсто.
Çıлбıр не треба бркати с чимбуром, јелом од млевеног меса с јајима које се припрема широм Балкана, наводи пункуфер.хр.
Састојци за турска јаја:
200 г грчког јогурта
1 чешањ белог лука
1 кашичица соли
2 кашичице маслаца
1 кашика маслинова уља
1 кашичица млевене паприке
2 јаја
1 кашика јабуковог сирћета
Копар
Припрема турских јаја :
Узмите посуду средње величине, напуните је водом у висини од око четири цм и загрејте је. Поклопите је посудом отпорном на температуру тако да нема контакта с водом и у њу ставите јогурт, со и уситњени бели лук. Промешајте. Када се јогурт загреје на телесну температуру (проверите на кожи) угасите ватру, али оставите посуду.
Загрејте маслац и кад лагано почне да тамни угасите ватру и умешате уље и млевену паприку. Улијте сирће у воду и пре него што проври смањите ватру. Јаја разбијте у засебним посудицама. Кашичицом направите кружни покрет па унутра спустите јаје и кувајте на умереној ватри 3-4 минута па извадите шупљикавом кашиком.
Топли јогурт поделите у два тањира и на сваки ставите по једно јаје па прелијте уљем с паприком и по жељи украсите копром.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ