Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДОРУЧАК КОЈИ СУ СУЛТАНИ ОБОЖАВАЛИ: Испрбајте рецепт за јаја са у смеси од јогурта

Испробајте рецепт који је био достојан турских владара

1727957286_Foto-Prinscreen-YouTube-Sulejman-Velicanstveni-Shutterstock.jpg
Фото: Принсцреен/ YоуТубе - Сулејман Величанствени, Схуттерстоцк
Oglas

Поширана јаја послужена у мешавини јогурта и белог лука турски су специјалитет, достојан султана. Према неким подацима, у 15. веку „çıлбıр“ је заиста свако јутро стизао на сто отоманским владарима.

У јело се традиционано додаје умерено љут чили Алеппо, зачин који је добио назив по сиријском граду, где се и највише узгајао. Познат је и под називима халабy папричица, пул бибер и халеб бибер.

Ако немате Алеппо, послужиће и љута или слатка млевена паприка. Кувари широм света заљубили су се у турски мирисни доручак па се од рецепта до рецепта могу приметити варијације на тему. Неки кувари ће загрејати јогурт пре послуживања како би био кремастији, док ће га други послужити хладног.

Најзахтевнији део припреме је поширање јаја, али уз мало праксе лако је доћи до резултата. Како бисте успешно поширали јаја бирајте што свежија јер стајањем постају водена па се током кувања у води неће лепо обликовати. Јаја нека буду хладна јер дуже остају стиснута и неће „заплесати“ по посуди, а и лакше ћете темпирати време кувања јер ће жуманце бити течно, а беланце чврсто.

Çıлбıр не треба бркати с чимбуром, јелом од млевеног меса с јајима које се припрема широм Балкана, наводи пункуфер.хр.

Састојци за турска јаја:

200 г грчког јогурта

1 чешањ белог лука

1 кашичица соли

2 кашичице маслаца

1 кашика маслинова уља

1 кашичица млевене паприке

2 јаја

1 кашика јабуковог сирћета

Копар

Припрема турских јаја :

Узмите посуду средње величине, напуните је водом у висини од око четири цм и загрејте је. Поклопите је посудом отпорном на температуру тако да нема контакта с водом и у њу ставите јогурт, со и уситњени бели лук. Промешајте. Када се јогурт загреје на телесну температуру (проверите на кожи) угасите ватру, али оставите посуду.

Загрејте маслац и кад лагано почне да тамни угасите ватру и умешате уље и млевену паприку. Улијте сирће у воду и пре него што проври смањите ватру. Јаја разбијте у засебним посудицама. Кашичицом направите кружни покрет па унутра спустите јаје и кувајте на умереној ватри 3-4 минута па извадите шупљикавом кашиком.

Топли јогурт поделите у два тањира и на сваки ставите по једно јаје па прелијте уљем с паприком и по жељи украсите копром.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas