Покварен кисео купус можете препознати на само један начин. Главни показатељи који указују на кварење купуса укључују промене у боји, текстури и појаву непријатних мириса. Ако приметите да је купус постао зелен, црн, има скрама на површини или је почео развијати гљивице, то су јасни сигнали да нешто није у реду.
Кисели купус је популарна намирница која се често користи у различитим јелима, али као и сваки ферментирани производ, може се покварити ако није правилно складиштен.
Да бисте добили кисели купус који ће остати укусан и сигуран за конзумацију до краја зиме, кључни су правилни састојци и пажљив процес припреме.
Избор купуса и правилна припема је веома битна
Бирајте домаће сорте са пљоснатијим главицама, које имају збијеније листове. Купус треба да буде праћен со и водом, а све се ставља у буре које мора бити изузетно чисто. Идеално је да буре буде дрвено, али може бити и пластично.
Температура треба да буде око 10 степени, а буре мора бити добро затворено како би се спречио улазак прљавштине и инсеката.
Најбрже се укиселе домаће сорте са тањим листовима и слабо развијеним нервима, светлозелене боје, јер садрже висок ниво природног шећера који подстиче брзу ферментацију.
Зелена и црна скрама знак да се купус покварио
Ако је купус добро изабран, а концентрација соли правилна, неће доћи до кварења. Покварен купус препознаје се по непријатном мирису и укусу, као и по дебелој, црној или зеленој скрами на површини бурета, која може указивати на развој гљивица.
(Информер)