Стручњаци већ годинама имају различита мишљења о томе колико је јаја сигурно конзумирати у току једне недеље
Неки тврде да су штетна по здравље због високог садржаја холестерола, док други указују на богатство хранљивих материја у тој намирници. Једно је сигурно: нема разлога да их заобилазите.
– Просечна особа може без проблема да уноси два јаја дневно – рекла је нутриционисткиња Кери Ганс, а преноси Аваз.
Истраживања су показала да су особе које су јеле три јаја дневно док су биле на строгој дијети успеле да постигну боље резултате у губљењу килограма.
Жуманце садржи чак 90 посто калцијума, гвожђа, фосфора, цинка, витамина Б1, Б6 и Б12, фолата и панототенске киселине од укупне количине у јајету. Још једна предност јајета је у високом садржају протеина и то комплетних, који пружају све аминокиселине потребне за опстанак. Такође, ту су и витамини растворљиви у мастима, попут А, Д и Е.
За већину људи, јаја не представљају ризик од раста холесторола у крви и срчаних болести, јер имају низак ниво засићених масти.
Ипак, особе које имају дијабетес, висок холестерол или срчано обољење требало би да ограниче унос јаја, јер морају водити рачуна да унос холестерола у току дана не пређе 200 мг (жуманце садржи 100 мг).
Јаја је најбоље јести у оброку у којем су заступљени и воће и поврће, а у припреми штедљиво користити уље како би све користи од те намирнице надјачале потенцијалне ризике.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ