Овом специјалитету нико не може да одоли
Сарма је један од специјалитета који у Србији сви обожавају без обзира на то колико има ју година. У овим хладним данима ова царица трпезе готово је неизоставна било да се ради о празничном или класичном ручку. Ево како да направите домаћу сарму по традиционалном рецепту.
Састојци:
2 главице киселог купуса
800 грама млевеног меса
1 кг сувог меса по избору
300 гр меснате сланине
1/2 шоље пиринча
2 главице лука
алева паприка со и бибер
Припрема:
За сарму је веома важно какав ћете купус одабрати. Купус не сме бити са великим тврдим жилама и кожастим листовима. Листови купуса треба да су меки и лепе жуте боје. Одвојте листове киселог купуса и ножем им одстраните задебљани део средње жиле листа. Одвојте само оне листове који су довољно велики да се од њих може смотати сарма. Остатак главице исеците на резанце, и ставите на дно лонца или шерпе у којој ће се сарма кувати. Оставите неколико великих листова да њима на крају прекријете сарму. Пробајте купус. Ако је преслан или прекисео, оперите листове под млазом хладне воде. Када сте спремили купус, пређите на спремање надева: Исеците ситно лук. Узмите половину спремљене сланине и исецкајте је на коцкице. Пиринач оперите у неколико вода. У тигању загрејте две кашике уља па на њему пропржите лук. Када лук лепо порумени, ставите млевено месо.
Можете користити и само јунеће месо али никако само свињско! Када се месо упола пропржи посолите и побиберите по укусу, ставите алеве паприке, и на крају додајте сецкане сланинице. Све добро промешајте и склоните са ватре.
Постоји обичај да се у ову масу дода једно живо јаје да би се маса везала. На длан ставите лист купуса, на средину листа ставите потребну количину надева. Превијте доњи део листа (онај који је био при корену) на горе, па затим превијте десну страну листа у лево, завуците прстима ивицу под надев и умотајте ваљак.
На крају прстима угурајте горњу ивицу купуса, чиме је сарма затворена. Сарме ређајте тесно једну уз другу док не напуните ред. Између сарми удените сланину сечену на режњеве. Сарму налијте водом тако да прекрије последњи ред сарми. Сада све прекријте листовима купуса. Ставите на шпорет, на јаку ватру да прокључа. Када прокључа смањите ватру на једну трећину, поклопите лонац или шерпу и крчкајте сарму најмање 2 до 3 сата. Што се дуже крчка сарма је лепша.
(Курир)
БОНУС ВИДЕО