Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Сарма по традиционалном рецепту: Што се дуже кува све је боља

Овом специјалитету нико не може да одоли

1735290999_985849.jfif
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сарма је један од специјалитета који у Србији сви обожавају без обзира на то колико има ју година. У овим хладним данима ова царица трпезе готово је неизоставна било да се ради о празничном или класичном ручку. Ево како да направите домаћу сарму по традиционалном рецепту.

Састојци:

2 главице киселог купуса
800 грама млевеног меса
1 кг сувог меса по избору
300 гр меснате сланине
1/2 шоље пиринча
2 главице лука
алева паприка со и бибер

Припрема:

За сарму је веома важно какав ћете купус одабрати. Купус не сме бити са великим тврдим жилама и кожастим листовима. Листови купуса треба да су меки и лепе жуте боје. Одвојте листове киселог купуса и ножем им одстраните задебљани део средње жиле листа. Одвојте само оне листове који су довољно велики да се од њих може смотати сарма. Остатак главице исеците на резанце, и ставите на дно лонца или шерпе у којој ће се сарма кувати. Оставите неколико великих листова да њима на крају прекријете сарму. Пробајте купус. Ако је преслан или прекисео, оперите листове под млазом хладне воде. Када сте спремили купус, пређите на спремање надева: Исеците ситно лук. Узмите половину спремљене сланине и исецкајте је на коцкице. Пиринач оперите у неколико вода. У тигању загрејте две кашике уља па на њему пропржите лук. Када лук лепо порумени, ставите млевено месо.

Можете користити и само јунеће месо али никако само свињско! Када се месо упола пропржи посолите и побиберите по укусу, ставите алеве паприке, и на крају додајте сецкане сланинице. Све добро промешајте и склоните са ватре.

Постоји обичај да се у ову масу дода једно живо јаје да би се маса везала. На длан ставите лист купуса, на средину листа ставите потребну количину надева. Превијте доњи део листа (онај који је био при корену) на горе, па затим превијте десну страну листа у лево, завуците прстима ивицу под надев и умотајте ваљак.

На крају прстима угурајте горњу ивицу купуса, чиме је сарма затворена. Сарме ређајте тесно једну уз другу док не напуните ред. Између сарми удените сланину сечену на режњеве.  Сарму налијте водом тако да прекрије последњи ред сарми. Сада све прекријте листовима купуса. Ставите на шпорет, на јаку ватру да прокључа. Када прокључа смањите ватру на једну трећину, поклопите лонац или шерпу и крчкајте сарму најмање 2 до 3 сата. Што се дуже крчка сарма је лепша.

(Курир)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas