Осим што су веома укусни, могу повиљно да утичу и на наш организам, али и психу. Ево и због чега.
![1598445608_Depositphotos_250657116_s-2019.jpg](/cache/images/3/7/2/5/5/372559e67e5bad226ec6a8e63844e07aa1c3f3ad.jpg)
Кисели краставци и остало поврће из туршије су нешто што не може баш свако да једе због карактеристичног укуса. Знали смо и до сада да су они здрави, али оно што нисмо знали јесте да могу имати позитиван ефекат на људе који пате од анксиозности.
Прочитајте још: Колико дуго БЕЛИ ЛУК стварно може да траје и како знати када се покварио?
![](/storedImages/2020_08/26/1598445608_Depositphotos_12802873_s-2019.jpg)
Научници су открили да ферментисана храна, попут киселих краставаца, киселог купуса или јогурта, може смањити друштвену анксиозност и неуротицизам. За то су одговорни пробиотици или здраве бактерије из ових намирница. Верује се да они утичу на микробиом у цревима, што даље има позитиван ефекат на мозак повећањем ГАБА нивоа. То је трансмитер који регулише анксиозност и његово повећање делује као лек против тога.
Ферментисана храна, попут киселих краставчића, може смањити анксиозност.
Прочитајте још: Рецепт за колач стар 6.000 година: Здрав слаткиш од само ДВА састојка
До оваквих закључака дошло се истраживањем које је обухватило 710 студената и пратило њихове симптоме анксиозности, неуротицизма и друштвене фобије у односу на то колико ферментисане хране су јели. Са више конзумирања ове хране, ти нивои су се смањивали. Чињеница је да се сваки организам разликује по хемијском саставу и да се другачије промене дешавају на микро нивоу. Због тога је потребно даље истраживање на ову тему како би се дошло до још конректнијих закључака.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ