У време строгог поста често понестане идеја за укусне оброке на води.

Велики пост није само време телесног уздржања, већ и духовне обнове, прилика да кроз одрицање пронађемо дубљи смисао вере. Када се у данима строгог поста храна припрема искључиво на води, многи се сусрећу с изазовом: како пронаћи јела која су истовремено укусна, здрава и једноставна за припрему.
Пост нас подсећа на скромност и једноставност, али то не значи да трпеза мора бити једнолична. Напротив, природа нам дарује обиље намирница од којих можемо припремити благословене оброке који ће окрепити тело и душу. Једно од таквих јела је паштета од белог пасуља – једноставан, али богатог укуса, која може бити део свакодневне посне трпезе.
Састојци:
470 г белог пасуља из конзерве
1 љута папричица, исечена
½ кашичице лука у праху
1 чен белог лука
1 шака влашца, исецканог
2 кашике свежег лимуновог сока
1 кашичица соли
Припрема:
Пасуљ из конзерве оцедити, испрати, па све састојке ставити у блендер и блендирати док се не добије кремаста смеса. Тестирати укус и по потреби додати још лимуновог сока или соли. Овај намаз може се служити уз интегрални хлеб, свеже поврће или као додатак посним јелима. За богатији укус, може се посути млевеном паприком.
Док постимо, учимо да ценимо једноставне укусе и Божје дарове у најчистијем облику. Сваки залогај припремљен с љубављу и захвалношћу доноси не само телесну снагу, већ и духовну радост. Нека и овај скромни намаз буде подсетник да је снага у једноставности и да истинска ситост долази из вере и љубави.
(Религија)