Osim što su veoma ukusni, mogu poviljno da utiču i na naš organizam, ali i psihu. Evo i zbog čega.
Kiseli krastavci i ostalo povrće iz turšije su nešto što ne može baš svako da jede zbog karakterističnog ukusa. Znali smo i do sada da su oni zdravi, ali ono što nismo znali jeste da mogu imati pozitivan efekat na ljude koji pate od anksioznosti.
Pročitajte još: Koliko dugo BELI LUK stvarno može da traje i kako znati kada se pokvario?
Naučnici su otkrili da fermentisana hrana, poput kiselih krastavaca, kiselog kupusa ili jogurta, može smanjiti društvenu anksioznost i neuroticizam. Za to su odgovorni probiotici ili zdrave bakterije iz ovih namirnica. Veruje se da oni utiču na mikrobiom u crevima, što dalje ima pozitivan efekat na mozak povećanjem GABA nivoa. To je transmiter koji reguliše anksioznost i njegovo povećanje deluje kao lek protiv toga.
Fermentisana hrana, poput kiselih krastavčića, može smanjiti anksioznost.
Pročitajte još: Recept za kolač star 6.000 godina: Zdrav slatkiš od samo DVA sastojka
Do ovakvih zaključaka došlo se istraživanjem koje je obuhvatilo 710 studenata i pratilo njihove simptome anksioznosti, neuroticizma i društvene fobije u odnosu na to koliko fermentisane hrane su jeli. Sa više konzumiranja ove hrane, ti nivoi su se smanjivali. Činjenica je da se svaki organizam razlikuje po hemijskom sastavu i da se drugačije promene dešavaju na mikro nivou. Zbog toga je potrebno dalje istraživanje na ovu temu kako bi se došlo do još konrektnijih zaključaka.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJBUKU