Истраживања показују да дневна конзумација 20 мл јабуковог сирћета разблаженог водом може да донесе многе здравствене користи

Јабуково сирће је од интереса и за људе који воде здрав начин живота и за научнике. Међутим, све више људи је почело да га узима пред Нову годину и Божићне празнике, а разлог је богата празнична трпеза.
Последњих година спроведено је низ студија које су показале да га је најбоље узимати пре оброка. Раствор јабуковог сирћета и воде помаже у одржавању стабилног нивоа шећера у крви, подстиче губитак тежине и додатно повећава апсорпцију гвожђа.
Истраживања показују да дневна конзумација 20 мл јабуковог сирћета разблаженог водом може да донесе многе здравствене користи. Међутим, постоји једно важно правило – пиће треба попити пре оброка. Ево како може да помогне:
– одржава стабилан ниво шећера у крви – истраживање објављено 2013. у часопису Јоурнал оф Фунцтионал Фоодс показало је да сирћетна киселина инхибира варење угљених хидрата у дигестивном тракту, па је стога од непроцењиве вредности за пацијенте са дијабетесом типа 2. Друга истраживања објављена 2011. године у Диабетес Царе показују да јабуково сирће такође може да помогне људима са дијабетесом типа 1.
– смањује телесну тежину – сирће повећава осећај ситости, али анализе показују да најбоље ефекте доносе производи са високом концентрацијом сирћетне киселине
– повећава апсорпцију гвожђа – истраживање објављено 2002. године у Јоурнал оф Агрицултурал анд Фоод Цхемистрy показало је да јабуково сирће повећава апсорпцију гвожђа на нивоу црева.
Највећу корист добијамо од конзумирања јабуковог сирћета када га узимамо пре оброка. Стручњаци сматрају да мешавину сирћета и воде треба пити непосредно пре јела, а не неколико сати пре. С друге стране, пити сирће на празан стомак пре доручка није добра идеја.
Ово правило се посебно односи на пацијенте са стомачним и цревним обољењима, али важно је запамтити да јабуково сирће на празан стомак може код било кога да изазове горушицу, лоше варење или бол у стомаку. Из истих разлога, не треба га узимати увече. Мешавину је најбоље пити пре ручка или пре ране вечере.
(Крстарица)