Посни сутлијаш је идеално решење када желите брз и лаган десерт, било за свакодневни оброк или посну трпезу.

Састојци:
- 175 г пиринча
- 600 мл биљног млека
- 200 мл кокосовог млека (пола конзерве)
- 3 кашике меда
- 1 кашичица ванилин екстракта
- 1 кашичица екстракта поморанџе (или рендана кора поморанџе)
- 1 кашичица цимета (или по укусу)
Припрема:
Сутлијаш, или пиринач на млеку, један је од оних десерата који у себи носе топлину дома и сећања на детињство. Иако га често везујемо за млечне посластице, сутлијаш може бити једнако укусан и у посној верзији. Ова једноставна, а опет богата посластица, припрема се од основних састојака које готово увек имамо у кући – пиринча, воде и шећера, уз додатак цимета, ваниле или лимунове корице за арому. Његова кремаста текстура и благ, нежан укус чине га савршеним десертом за дане поста, када тражимо нешто што ће нас засладити.
Овај кремасти посни пиринач на млеку савршена је посластица за сваку прилику! Са богатим укусом цимета и благом аромом поморанџе, овај десерт ће вас вратити у детињство – али у потпуно биљној верзији.
У шерпи помешајте пиринач, биљно млеко и кокосово млеко. Додајте мед, ванилу, екстракт поморанџе и цимет. Ставите шерпу на средњу ватру и уз повремено мешање сачекајте да проври.
Када прокључа, смањите температуру и кувајте на тихој ватри око 30 минута уз често мешање, док пиринач не омекша и смеса постане кремаста. По потреби додајте још мало биљног млека ако желите ређу текстуру. Послужите топло или хладно, посуто додатним циметом, сувим воћем или џемом по избору.
(Ствар укуса)
БОНУС ВИДЕО