За целокупно здравље организма неопходан је редован унос поврћа, али треба имати на уму да није свако поврће адекватно као сирово, већ захтева термичку обраду.
Добро је познато да начини кувања могу из једне групе намирница елиминисати витамине и минерале, док се код других храњиве супстанце активирају тек након термичке обраде.
Верује се да конзумирање некуваног воћа и поврћа може да подстакне губитак килограма и да помогне у превенцији одређених болести, али није свако сирово воће и поврће здраво.
Прочитајте још: ЗАПОЧНИТЕ ДАН на прави начин: Три намирнице које су НАЈЗДРАВИЈЕ ако их узимате на ПРАЗАН СТОМАК
Нутрициониста открива које врсте поврћа не би требало јести сирове, јер у таквом облику могу да изазову гасове, надутост или друге проблеме.
Намиринице које није препоручљиво јести у сировом стању су: патлиџан, црвени пасуљ, спанаћ, црвене махунарке, дивље печурке, различите врсте купуса, рукола.
"Ако их једете у сировом стању негативно утичу на производњу тироидних хормона и повећавају вероватноћу стварања оксалатних каменаца. Али овај утицај се може избећи тако што ћете их термички обрадити. Ако желите да добијете максималну корист од готових јела од поврћа, не морате их дуго динстати или пећи “, рекла је нутриционисткиња Светлана Фус.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ