Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

НАМИРНИЦЕ КОЈЕ НЕ ТРЕБА ДА ПОДГРЕВАТЕ: Запамтите овај списак и сачувајте здравље

Ево са којом храном треба да будете опрезни, како бисте сачували своје здравље

1735292129_40318_mikrotalasna_f.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Ако немате времена за припремање свежих, куваних јела током радне недеље, није решење да у недељу спремите неколико варива, нити да посежете за готовим јелима и само их погревате од понедељка до петка јер то некада може да буде веома опасно по ваше здравље.

Можда не знате да нису све намирнице погодне за подгревање, или због бактерија које се овим начином припреме хране не уништавају, или због протеина чији се молекули на топлоти разбијају.

Како саветују из Агенције за стандардизацију хране и Европског одбора за информисање о исхрани, ових пет намирница никако не би требало да подгревате.

Пилетина

Пилетина и друга перад, баш као и јаја, често су заражена салмонелом, што може да представља посебан проблем уколико јело од пилетине поново подгревате у микроталасној, чији таласи не продиру у све делове хране као кад је загревате на шпорету. Зато је неопходно је да је окренете више пута да би се загрејала са свих страна и да би таласи прошли до средине меса.

Подгревање пилетине се не препоручује зато што она, за разлику од црвеног меса, има већу густину протеина, чије се молекули приликом излагања топлоти другачије разбијају, што може да доведе до стомачних проблема.

Пиринач

Најважнија ствар у вези са припремљеним, куваним пиринчем јесте исправно чување после припреме. Уколико се након кувања пиринач држи на собној температури, споре бактерија се множе и могу да произведу отров који доводи до повраћања и дијареје. Подгревање пиринча неће елиминисати ове отрове.

Кромпир

Слично као са пиринчем, проблем са кромпиром није у самом подгревању, него у начину чувања. Уколико се кромпир држи на собној температури, а не у фрижидеру, стварају се идеални услови за развој бактерије цлостридиум ботулинум, која узрокује ботулизам, поготово ако је кромпир запакован у фолију, због чега нема дотока кисеоника. Подгревање кромпира неће увек елимисати ову бактерију.

Спанаћ и друго лиснато поврће

Спанаћ и друго лиснато поврће, у зависности од тога где се узгаја, може да садржи доста нитрата, који нису опасни, али могу да се претворе у нитрите, а потом у нитрозамине за које се зна да су канцерогени. Они могу да утичу на способност крвотока да спроводи кисеоник до органа, а код мале деце могу довести до стања познатог као “синдром плаве бебе”, који настаје услед респираторног дистреса.

Печурке

Печурке садрже протеине које ензими и микроорганизми врло лако могу да разбију. Уколико се не чувају према прописима, оне врло брзо могу да пропадну и да доведу до стомачних проблема након подгревања.

Препоручује се да у фрижидеру не стоје дуже од 24 сата, а потребно их је подгрејати на температури изнад 70 степени Целзијуса.

(Телеграф.рс)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas