Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Јаја се не чувају у вратима фрижидера: Стручњак открива право место за њих

Јаја су незабилазна намирница у сваком домаћинству и саставни део су многих јела, али треба мислити и о њиховој исправности, те је важно како их одлажемо. Уколико их после куповине ставимо у врата фрижидера, стручњак ће одмах рећи да грешимо, јер стално затварање и отварање фрижидера заправо ствара иделано окружење за бактерије, а самим тим и брже се кваре.

1735380703_5e09a7f3f464e7ddb64347378ba574061303f66a.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Јаја су саставни део скоро свих кухиња широм света, а испоставило се да их већина погрешно одлаже у фрижидер, тврди Адам Оукли стручњак за складиштење из компаније Door to Store.

Као што је свима познато, већина фрижидера има одређене коморе за јаја на вратима. Међутим, ова позиција није идеална за стављање јаја и повећава ризик од контаминације, као и од ломљења.

"Врата фрижидера су подложна сталним променама температуре због сталног отварања и затварања. Ово нестабилно окружење ствара услове у којима бактерије могу да се развијају и ослободе природну заштитну баријеру јаја, што убрзава кварење", објашњава Адам.

Уместо у вратима, стручњак тврди да јаја треба да се чувају у дубљем, средњем делу фрижидера, јер је ту температура обично испод 2 степена.

Ово је кључно за очување свежине јаја, али треба напоменути да и јаја која се чувају у хладном имају рок трајања.

"Док хлађење значајно продужава рок трајања, увек је најбоље да јаја поједете у року од неколико недеља како бисте осигурали оптималан укус и квалитет", истиче стручњак.

Чувати их у оригиналној амбалажи, избегавати прање

Поред положаја у фрижидеру, стручњак такође има неколико савета како да јаја остану свежа дуже.

Прво, препручује да их чувамо у оригиналној картонској амбалажи, која ће пружити заштитну баријеру. Затим, да избегавамо прање јаја пре него што их ставимо у фрижидер, јер то уклања њихову природну облогу и чини их подложнијим бактеријама.

Такође, за оне који су у искушењу да прескоче фрижидер, Оукли саветује да то ипак не раде.

"Јаја која се чувају на собној температури почињу да губе квалитет већ након неколико дана, посебно у топлијим климатским условима. Док јаја која се чувају ван фрижидера треба да се користе у року од 1-3 недеље, јаја која се чувају у фрижидеру могу да остану свежа до 3-5 недеље", наглашава.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas