Сви већ знају да је доручак неизоставни оброк без кога не треба започињати дан. Али, ма колико настојали да одаберемо оно што је здраво, дешава се да несвесно учинимо супротно.
Погрешне одлуке и незнање удаљиће нас од мисије зване желим да смршам. Где најчешће грешимо и како треба да изгледа добар доручак?
Једнолична храна
Једна од грешака коју многи праве је конзумирање једноличне хране. Чак и ако обожавате овсене пахуљице, уколико су у тањиру сваког јутра, досадиће вам, па ћете посегнути за неким производом из пекаре. Потрудите се да вам јутарњи оброк буде разноврстан, чак и ако то подразумева додатно ангажовање око његове припреме. Боље је понекад појести и оно што мање волимо, него стално јести исто. Презасићеност истим намирницама води у другу крајност, а то је нездрава исхрана.
Прочитајте још: ОЛАКШАВАЈУ ДИЈЕТУ: Намирнице које увек можете јести ПРЕ СПАВАЊА
Избегавате влакна
Многи мисле да ће избегавањем житарица убрзати процес мршављења. Међутим, чињеница је да нам влакна која се у њима налазе заправо могу помоћи да се ослободимо вишка килограма. Она доприносе стабилном нивоу шећера у крви и чине нас ситим, тако да нема разлога да их се одричемо. Наравно, потребно је одабрати житарице од целог зрна и држати се подаље од масних пецива која не садрже ништа корисно.
Смањите сокове.
За доручак пијете сокове
Цеђењем воћа и поврћа губе се њихови драгоцени састојци који су важни за правилан рад црева. За оне који кубуре са вишком килограма, превелики унос воћа путем сокова није добра идеја. Освежавајући смути за доручак је нешто у чему треба да уживате повремено, а не свакодневно.
Прочитајте још: Нису важне КАЛОРИЈЕ, него ОДАКЛЕ долазе, а ШЕЋЕР ствара жељу да се још ВИШЕ ЈЕДЕ
Не користите зачине и семенке
Зачини не само што оплемењују укус јела, већ га и нутритивно обогаћују. Почните да користите цимет, оригано и босиљак, а немојте изоставити ни семе лана, сунцокрета и бундеве.
Одлажете први оброк
Ако доручак одлажете све док вас не опомене крчање црева или несвестица, промените своје навике што пре. Када прегладните, појешћете знатно више него што је потребно, а пад шећера може вас усмерити ка висококалоричној храни коју иначе избегавате. Најбоље је да доручкујете сат или два након буђења.
Не чекајте да прегладните.
Прочитајте још: Истраживање показало: Ако се повремено ДОБРО наједете није проблем, само НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ
Порције су преобилне
То што је у вашем тањиру нешто здраво, не значи да треба да поједете превише. Ма колико здраве намирнице користили, превелика количина хране једноставно вам није потребна. То успорава метаболизам, па се уместо налета енергије јављају поспаност и умор. (Прочитај: Разумите калорије да бисте могли да мршавите)
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ