Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта кажу нова истраживања? Ево да ли КРОМПИР може да буде део здраве исхране

Свим љубитељима кромпира – печеног, прженог, куваног, пиреа, динстаног – који су забринути да ли њихово омиљено поврц́е утиче и на њихову фигуру и на здравље, нова студија објављена у научном часопису „Јоурнал оф Нутритионал Сциенце“ открива да кромпир може бити много здравији него што смо мислили

1741690293_shutterstock_2491025167.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истраживачи са Бостонског универзитета проучавали су податке 2.523 учесника, процењујуц́и њихове навике у исхрани током времена, са циљем да схвате да ли редовна конзумација кромпира може довести до кардиометаболичких болести као што су гојазност, хипертензија, дијабетес, итд.

Студија

Стручњаци су почели да прикупљају податке о навикама у исхрани људи старијих од 30 година, колико и какву врсту кромпира конзумирају од 1971. године. Статистике добијене анализама показују да је 36% испитаника преферирало печени кромпир, 28% пржени, 14% пире и само 9% кувано. Истовремено са горе наведеним подацима, истраживачи су такође посматрали еволуцију здравља учесника током година.

Резултати

У случајевима здравих одраслих особа, примец́ено је да конзумација четири или више шољица кромпира (пржених или не) недељно није повезана са здравственим проблемима у вези са кардиоваскуларним системом. Поред тога, они који су јели кромпир, чак и помфрит, али су се трудили да редовно вежбају и систематски избегавају црвено месо, имали су мање шансе да развију имају високе вредности триглицерида.

Oglas

"Није изненађујуц́е што кромпир није повезан са болестима попут дијабетеса, високог крвног притиска или повишених триглицерида, јер је потпуно непрерађена храна. Он је поврц́е које садржи квалитетне угљене хидрате и влакна. Кромпир средње величине је добар извор калијума, електролита који доприноси нормалном функционисању мишиц́а, кардиоваскуларног и нервног система“, објашњава Дон Џенсон, дијететичар и нутрициониста специјализована за исхрану и здравље.

Како објашњава стручњак, кромпир сам по себи не изазива осец́ај нездравог оброка, јер у великој мери зависи од начина припреме, али и прилога који ц́ете комбиновати са њим.

(Женски магазин)

БОНУС ВИДЕО

Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas