Нордијска дијета одличан је начин исхране за уравнотежен стил живота. Идеално утиче и на нарушено здравље.

Нордијска дијета је заправо врло блиска Медитеранској дијети. Промовише се начин здраве, уравнотежене и редовне исхране уз избор свежих намирница. Нагласак је на избору намирница с високим уделом минерала и витамина уз избегавање прерађене хране и разних рафинисаних производа.
Нордијска дијета је начин исхране уз обиље сезонског воћа и поврћа, свежег или припремљеног уз минималну термичку обраду уз мању количину меса, посебно црвеног меса и прерађевина. Заступљене су целовите житарице, орашасти плодови, пуно рибе и мало морских плодова.
Творац ове дијете је дански нутрициониста Арне Аструп и ово је дефинитивно начин исхране који промовише здрав и уравнотежен стил живота. Уз смањен удео калорија, редовне оброке (3 главна и 1-2 међуоброка) овакав начин исхране је свакако за препоручити и може дати одличне резултате у трајној и одрживој регулацији телесне масе и постизању здравијег начина живота уопште. Једноставност у примени и избор намирница који одговара већини здравих особа, повољно може деловати на здравље онда када је оно нарушено. Управо то чини овакав начин исхране пожељним.
Очекиван губитак килограма је индивидуалан (2-5 месечно), а постигнути резултати трајни уз наравно доследност у спровођењу здравог начина исхране, рекла је маг. нутр. Ведрана Дучкић.
- Нордијска дијета, уз принцип исхране с врло квалитетним намирницама, требала би да буде стил живота. Посебно је корисна особама са хроничним болестима те модерним аутоимуним и метаболичким болестима - рекла је проф. др. сц. Жељка Црнчевић Орлић, специјалиста ендокринологије и дијабетологије
Пример јеловника
-
Доручак: боровнице и малине у маломасном јогурту или кефиру с пробиотичким културама и зобеним мекињама, цимет, чија семенке.
-
Међуоброк: бадеми и поморанжа.
- Ручак: салата од леблебија, сенфа, цвекле и лука с бејби спанаћем и маслиновим уљем.
- Вечера: грилована орада, лимунов сок, кухвна блитва с белим луком и маслиновим уљем, парадајз.