Стручњаци кажу да није потребно трошити новац на скупе третмане како би смршали – постоји једноставан начин како контролисати исхрану и управљати уносом хране.

Нутрициониста Марк Хјувит каже да постоји једноставан начин за контролу исхране, а то не укључује бројање калорија нити напорне тренинге.
Према Хјувиту, кључ за доношење бољих прехрамбених одлука је разумевање узрока глади.
Фокусирањем само на вољу, људи често занемарују важност гликемијског индекса (ГИ) хране. Тај број, који лако можете проверити за сваку намирницу, показује како храна утиче на ниво шећера у крви и колико брзо ће вас опет ухватити глад.
Хјувит тврди да је конзумација хране с ниским ГИ-јем најбржи и најлакши начин за природно контролисање апетита.
Намирнице које смањују апетит
"Већина људи фокусира се на калорије, но истраживања показују да начин на који храна утиче на ниво шећера у крви такође игра велику улогу у контроли глади. Намирнице с ниским гликемијским индексом (55 или ниже) пробављају се спорије, што узрокује постепене промене у нивоу шећера у крви, уместо наглих скокова и падова. То помаже у регулацији апетита, дуже вас држи сито и смањује жељу за храном", рекао је Хјувит.
1. Авокадо
"Авокадо с гликемијским индексом пет, вари се врло споро, пружајући стабилну енергију без наглих скокова шећера у крви који обично изазивају глад. Њихова комбинација влакана и здравих масти помаже у контроли хормона који управљају апетитом, што их чини одличним избором за природну контролу апетита", објашњава Хјувит.
2. Бадеми
"С гликемијским индексом од 15, бадеми нуде снажну комбинацију протеина, влакана и здравих масти. За разлику од грицкалица с високим уделом угљених хидрата које изазивају скокове и падове шећера, бадеми се варе полако, пружајући стабилну енергију и спречавајући изненадне жеље за храном. Њихов нутритивни профил такође помаже у регулацији хормона апетита као што су грелин и лептин, који контролишу глад и ситост", навео је Хјувит.
3. Црне маслине
"С гликемијским индексом од 15, црне маслине пружају јединствену мешавину мононезасићених масти и полифенола који подржавају регулацију апетита. Ове здраве масти успоравају варење, чинећи да се осећате сити дуже. Полифеноли у маслинама такође су повезани с смањењем упала", нагласио је.
4. Чили
"С гликемијским индексом од 15, чили папричице садрже капсаицин. Показало се да капсаицин благо убрзава метаболизам док потискује апетит, чинећи га моћним алатом за природно управљање тежином. Конзумација зачињене хране може довести до смањеног уноса калорија током дана", рекао је нутрициониста.
5. Ђумбир
"С гликемијским индексом од 15, ђумбир је познат по својим својствима која побољшавају варење и регулишу апетит. Помаже у контроли глади повећањем термогенезе (топљење калорија) и побољшањем осетљивости на инсулин, спречавајући падове шећера након оброка који изазивају жељу за храном", рекао је Хјувит, а преноси "Њујорк пост".
(Стил)
БОНУС ВИДЕО