Више истраживања је потврдило да је доручак заиста важан оброк

Људи који су навикли да једу ујутро чешће су у одличној физичкој форми, њихов мозак ујутру боље ради, а то значи да су продуктивнији и задовољнији својим одразом у огледалу.
Дакле, које су предности доручка?
1. Једење ујутру покреће наш систем за варење, показује да треба да ради и на тај начин убрзава метаболичке процесе, спречавајући накупљање одложене хране;
2. Доручак елиминише ризик од импулсивног приступа фрижидеру и нездравих грицкалица;
3. Доручак даје енергију,
4. Ако је доручак „тачан“, онда покреће не само гастроинтестинални тракт, већ и активност мозга.
Шта треба да имате за доручак да бисте имали све предности?
Требало би да садржи протеине, липиде, влакна, сложене угљене хидрате, које тело дуго обрађује и дају много енергије.
- Угљени хидрати: хељда, пиринач, овсена каша + суво воће, ораси, мед.
- Протеини: немасно месо, тврди сир, свјежи сир, јаја, јогурт.
- Масти: биљно уље.
- Влакна: поврће + зеленило.
Шта треба да избегавате када бирате храну за доручак?
Да бисте имали користи од првог оброка, морате престати да пијете кафу/чај са слаткишима. Сваки кондиторски производ, поред транс масти, садржи импресивну количину рафинисаног шећера. Ова композиција неће окрепити и дати осећај ситости, већ ће, напротив, изазвати ослобађање инсулина и довести до нежељених грицкалица брже него што мислите.
Шта да радите када вам се ујутро не једе?
Са физиолошке тачке гледишта, након дуже паузе (спавања), особа треба да осети глад. Ако вам је ујутру овај осећај стран, то може бити последица:
1. нема навику да доручкује,
2. нетачан циклус спавања/будности,
3. постоје болести гастроинтестиналног тракта (неки специјалисти скрећу пажњу на жучну кесу и квалитет жучи, њен одлив).
Три намирнице које је веома здраво јести на празан стомак
1. Јаја
Предности јаја су одређене њиховим богатим саставом - ово укључује холин, лецитин, масне киселине и протеине. Много протеина. И постоји много начина да се кувају јаја. Свако може да изабере ону која највише одговара његовом укусу.
Главна ствар је да не пропустите чињеницу да јаја за доручак морају бити праћена угљеним хидратима (комплексним) и влакнима - житарицама које се дуго кувају, орашастим плодовима, авокадом итд.
2. Авокадо
И све захваљујући "правим" мастима, витамину Е. Такође садржи антиоксиданте и калијум.
Пола ће бити више него довољно за једну порцију.
3. Просо
Каша направљена од њега је невероватно укусна. Иако многи људи потцењују ову житарицу. И такође га мешају са пшеницом.
Разлика је у томе што се пшенична крупица прави од пшенице, а просена од проса.
Садржи много микроелемената који су толико важни за наше тело, као и влакна.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО