Од сремуша можете направити много тога, а укусан песто сос савршен је додатак пастама или пиринчу.

Сремуш, познат и као дивљи или медвеђи бели лук, расте од марта до маја, а његов мирис и укус подсећају на бели лук, само што је много блажи и нежнији.
Сремуш је одличан за здравље, а листови и стабљике могу се јести у свежем облику. Може се јести сиров у преливу за салату или исецкан и куван за зачињавање рижота, супа, чорби, паста и поврћа.
Укусан песто од сремуша може се користити на разне начине.
Састојци:
½ шоље семенки бундеве
100 г свежих листова сремуша
сок од 1 лимуна
½ кашичице соли, по укусу
4 кашике нутритивног квасца
црни бибер, по укусу
½ шоље маслиновог уља
прстохват чили пахуљица (опционо)
Припрема:
Темељно оперите листове сремуша и обришите кухињским папиром или их једноставно оставите да се осуше на ваздуху.
Семенке бундеве пропржите на сувом тигању на средње ниској температури. Мешајте стално како се не би препржиле и изгореле. Оставите их да се потпуно охладе пре него што их ставите у песто.Ставите све састојке за песто (осим маслиновог уља и чили пахуљица) у блендер.
Постепено додајте сок од лимун како бисте постигли жељену киселост. Блендајте док се све не исецка ситно, а затим постепено додајте маслиново уље док мотор ради.Додајте чили пахуљице по укусу и прилагодите зачине.
Пребаците песто у чисту теглу и прелијте са још једној кашиком маслиновог уља како бисте спречили појаву буђи. Чувајте га у фрижидеру 2-3 недеље.
(Информер)