Осим што би требало тренирати прилагођавање на нижу температуру, нутриционисти саветују да једемо намирнице које "греју" тело.
Није мали број оних који и поред доброг грејања морају да огрну џемпер или шал, или да седе одмах до радијатора. Свака промена просторије им ствара већи осећај хладноће, због чега се све мање крећу, а више "догревају". Стручњаци тврде да субјективни осећај хладноће зависи од више фактора, али је ипак могуће истренирати организам да буде отпорнији на хладан ваздух.
Прочитајте још: Умор, нестабилна тежина, проблеми са здрављем: Шта све указује на то да се мало крећемо?
Савремени човек је постао превише термостатичан, јер из угрејаног стана одлази у климатизован аутомобил, па у топлу собу. То није здраво, кажу лекари, јер тако не тренирамо способност да задржавамо топлоту и наша перцепција прихватљиве температуре постаје неприродно ниска.
Тело греју овас, хељда, црни пасуљ, авокадо, љута паприка, ђумбир и сусамово уље.
Хељда, осим што доприноси загревању организма, подстиче лучење хормона ендорфина, који поправља расположење.
Прочитајте још: ШЕТАЈТЕ се само 30 минута дневно и решите се МНОГИХ болести
Црни пасуљ одличан је извор гвожђа и бакра који јачају имунитет, снадбевају мишиће кисеоником који подстиче сагоревања масти, па тиме и греје организам.
Авокадо треба јеси у чорбама Фото: Депозит
Авокадо у зимским данима најбоље је да се користи као један од састојака у топлим потажима, чорбама или топлим преливима као прилозима уз главно јело.
Ђумбир делује једнако као и љута паприка. Наиме, захваљујући љутим супстанцама које садржи активира рецепторе топлоте у организму, па тиме загрева тело, те убрзава циркулацију.
Капсаицин из љуте паприке убрзава циркулацију па на тај начин загрева организам.
Светло сусамово уље будући да је богато линолеинском киселином, учествује у процесу претварања хране у енергију, а тиме повећава телесну температуру и загрева организам.
Прочитајте још: Време оброка је битно колико и намирнице које једемо
Понедељак
Доручак: овсене пахуљице са сувим грожђем, орасима и јогуртом
Ручак: грашак са пилетином и купус салатом преливеном сусамовим уљем
Вечера: пита од хељде
Среда
Доручак: овсене пахуљице са сувим кајсијама, индијским орахом и јогуртом
Ручак: гулаш од телетине и салата од јабука и целера
Вечера: пројара са ајваром и љутим папричицама, шоља јогурта
Четвртак
Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканим сувим смокавама и јогуртом
Ручак: пилеће бело месо на жару, кромпир печен у рерни и салата од киселог купуса зачињена љутом туцаном паприком
Вечера: шоља чаја од ђумбира и пита од хељде
Прочитајте још: Боли вас свака кост? Ова бољка је НОРМАЛАН процес старења, али може да се ЗАУСТАВИ
Петак
Доручак: овсене пахуљице са ситно сецканом сушеном јабуком и јогуртом
Ручак: шпагете са млевеним месом у љутом парадајз сосу и зелена салата
Вечера: потаж са авокадом
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ