Уз ова два трика пасуљ се најбрже кува
Јело које је омиљено не само у Србији него и на просторима читавог Балкана јесте пасуљ. Међутим, у његовој припреми домаћице се сусрећу са проблемом званим време – некада је пасуљу потребно више сати да се скува.
Постоје два врло једноставна трика помоћу којих можете да решите овај проблем.
1. Сода бикарбона
Већина домаћица зна да би пасуљ требало потопити преко ноћи у хладну воду. Али, да би се брже скувао, „позовите у помоћ“ соду бикарбону.
Наиме, добро је да приликом кувања пасуља у првој води додате кашичицу соде бикарбоне. Оставите пасуљ да се крчка најмање 15 минута, а потом оцедите воду и додајте мало уља.
2. Домаћа ракија
Пасуљ који ћете кувати налијте хладном водом у односу 4:1 , односно да на пола килограма пасуља, иде два литра воде. У то додајте 50 мл ракије и све заједно прокувајте.Када на овај начин кувате пасуљ , искуство каже да је довољно да се крчка 45-50 минута и да буде потпуно спремљен.
Наравно да време које ћете потрошити за кување највише зависи пре свега од његове врсте и квалитета. Неквалитетан и стари пасуљ се тешко кува и може да остане „жилав“ и после дуге термичке обраде.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО