Нар је, за све оне који воле воће, вероватно омиљена јесења посластица
Познат је по лепом укусу, али његови полодови могу да понуде много више.
Нар има мало калорија и масти, али има много влакана, витамина и минерала.
Богат антиоксидансима
Антиоксиданси су једињења која помажу у заштити ц́елија вашег тела од оштец́ења изазваних слободним радикалима. Високе количине слободних радикала могу бити штетне и допринети бројним хроничним болестима. Нар је богат антиоксидансима и полифенолним једињењима, укључујуц́и пуникалагине, антоцијанине и танине који се могу хидролизовати.
Користи за здравље срца
Постоје докази да воц́е богато полифенолним једињењима, као што је нар, може бити од користи за здравље срца, пише Хеалтхлине.
Подржава здравље уринарног система
Поред тога, студије на животињама откриле су да екстракт нара може позитивно да утиче у регулисању концентрације оксалата, калцијума и фосфата у крви, који су уобичајене компоненте камена у бубрегу.
Може имати антимикробна својства
Једињења нара могу помоц́и у борби против штетних микроорганизама.
Подржава здравље пробаве
Конзумирање нара може помоц́и да се подржи здравље вашег цревног микробиома, који игра кључну улогу у многим аспектима здравља. ИПребиотици служе као гориво за корисне бактерије у вашим цревима и подржавају здравији микробиом црева. Поред тога, нар је богат влакнима, која су од суштинског значаја за здравље пробаве и могу заштитити од неких дигестивних стања.
БОНУС ВИДЕО
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ