Истакнути гастрономски сајт за храну и путовања Тејст Атлас објавио је листу најбољих јела од пасуља на свету - победник јесте чорба из Мексика, али на списку се налазе чак три тањира од ове намирнице из наше земље.
Пасуљ, корисна и нутритивно богата намирница, незаобилазан је у многим земљама - од њега се праве чорбе, служи се уз месо и кобасице, чак се користи за припрему колача. Портал Тејст Атлас, сачинио је листу 100 најбољих јела од пасуља на свету, и иако Србија није на првом месту, генерално је добро прошла, јер се чак три специјалитета налазе на овом попису.
Тријумфовала је sopa tarasca из Мексика, друго јело је diri ak pwa са Хаитија, док је feijao tropeiro из Бразила заузео трећи позицију. На шестом месту се нашао једно од омиљених јела српске кухиње - пасуљ.
Јело је типичан представник српске кухиње и традиционално се спрема од белог пасуља. Крчка се са кобасицом, сланином или шунком и поврћем као што су лук и шаргарепа. Паприка, ловоров лист и бели лук се обично користе као зачини, а служи се уз хрскав хлеб и исечени сиров црни лук са стране, пише на поменутом порталу.
Чорбаст пасуљ је такође на листи
Али овде није крај српским јелима од пасуља. Даље, на 29. месту је чорбаст пасуљ - који се прави од пасуља, лука, шаргарепе, паприке, белог лука и ловоровог листа. Суво или димљено месо и ребра су уобичајени додаци како би га учинили укуснијим и дали јелу мирисну, димљену арому. Обично се зачини першуном и бибером након што је куван, а био је основно јело у мензи југословенске војске због једноставне припреме и хранљивих вредности.
Ништа без пребранца
И на 39. месту нашао се чувени пребранац и Тејст Атлас наводи да је пребранац српско јело које се састоји од пасуља запеченог са луком, слатком паприком у праху, уз уље и воду. Данас се традиционално служи као прилог уз главно јело, али се може конзумирати и само уз хлеб, посебно за време поста.
Ту је и чувено јело из Северне Македоније
Такође, на листи се нашао и чувени македонски специјалитет - тавче гравче. Ово национално јело из Северне Македоније се састоји од пасуља и динстаног лука, уља, бибера и зачина као што су першун, со. Иако је првенствено јело без меса, у неке рецепте се ипак ставља димљено свињско месо, сланина, кобасица или суво месо.
(РТ)
БОНУС ВИДЕО