Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

100 најбољих јела од пасуља на свету: На листи су и три специјалитета из Србије (ФОТО)

Истакнути гастрономски сајт за храну и путовања Тејст Атлас објавио је листу најбољих јела од пасуља на свету - победник јесте чорба из Мексика, али на списку се налазе чак три тањира од ове намирнице из наше земље.

1731755508_69dc2a02638db7931ca8a89b4b9eabc507473774.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Пасуљ, корисна и нутритивно богата намирница, незаобилазан је у многим земљама - од њега се праве чорбе, служи се уз месо и кобасице, чак се користи за припрему колача. Портал Тејст Атлас, сачинио је листу 100 најбољих јела од пасуља на свету, и иако Србија није на првом месту, генерално је добро прошла, јер се чак три специјалитета налазе на овом попису.

Тријумфовала је sopa tarasca из Мексика, друго јело је diri ak pwa са Хаитија, док је feijao tropeiro из Бразила заузео трећи позицију. На шестом месту се нашао једно од омиљених јела српске кухиње - пасуљ.

Јело је типичан представник српске кухиње и традиционално се спрема од белог пасуља. Крчка се са кобасицом, сланином или шунком и поврћем као што су лук и шаргарепа. Паприка, ловоров лист и бели лук се обично користе као зачини, а служи се уз хрскав хлеб и исечени сиров црни лук са стране, пише на поменутом порталу.

Чорбаст пасуљ је такође на листи

Али овде није крај српским јелима од пасуља. Даље, на 29. месту је чорбаст пасуљ - који се прави од пасуља, лука, шаргарепе, паприке, белог лука и ловоровог листа. Суво или димљено месо и ребра су уобичајени додаци како би га учинили укуснијим и дали јелу мирисну, димљену арому. Обично се зачини першуном и бибером након што је куван, а био је основно јело у мензи југословенске војске због једноставне припреме и хранљивих вредности.

Ништа без пребранца 

И на 39. месту нашао се чувени пребранац и Тејст Атлас наводи да је пребранац српско јело које се састоји од пасуља запеченог са луком, слатком паприком у праху, уз уље и воду. Данас се традиционално служи као прилог уз главно јело, али се може конзумирати и само уз хлеб, посебно за време поста. 

Ту је и чувено јело из Северне Македоније

Такође, на листи се нашао и чувени македонски специјалитет - тавче гравче. Ово национално јело из Северне Македоније се састоји од пасуља и динстаног лука, уља, бибера и зачина као што су першун, со. Иако је првенствено јело без меса, у неке рецепте се ипак ставља димљено свињско месо, сланина, кобасица или суво месо.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas