Osim što bi trebalo trenirati prilagođavanje na nižu temperaturu, nutricionisti savetuju da jedemo namirnice koje "greju" telo.
Nije mali broj onih koji i pored dobrog grejanja moraju da ogrnu džemper ili šal, ili da sede odmah do radijatora. Svaka promena prostorije im stvara veći osećaj hladnoće, zbog čega se sve manje kreću, a više "dogrevaju". Stručnjaci tvrde da subjektivni osećaj hladnoće zavisi od više faktora, ali je ipak moguće istrenirati organizam da bude otporniji na hladan vazduh.
Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?
Savremeni čovek je postao previše termostatičan, jer iz ugrejanog stana odlazi u klimatizovan automobil, pa u toplu sobu. To nije zdravo, kažu lekari, jer tako ne treniramo sposobnost da zadržavamo toplotu i naša percepcija prihvatljive temperature postaje neprirodno niska.
Telo greju ovas, heljda, crni pasulj, avokado, ljuta paprika, đumbir i susamovo ulje.
Heljda, osim što doprinosi zagrevanju organizma, podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje.
Pročitajte još: ŠETAJTE se samo 30 minuta dnevno i rešite se MNOGIH bolesti
Crni pasulj odličan je izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, snadbevaju mišiće kiseonikom koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam.
Avokado treba jesi u čorbama Foto: Depozit
Avokado u zimskim danima najbolje je da se koristi kao jedan od sastojaka u toplim potažima, čorbama ili toplim prelivima kao prilozima uz glavno jelo.
Đumbir deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju.
Kapsaicin iz ljute paprike ubrzava cirkulaciju pa na taj način zagreva organizam.
Svetlo susamovo ulje budući da je bogato linoleinskom kiselinom, učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju, a time povećava telesnu temperaturu i zagreva organizam.
Pročitajte još: Vreme obroka je bitno koliko i namirnice koje jedemo
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim grožđem, orasima i jogurtom
Ručak: grašak sa piletinom i kupus salatom prelivenom susamovim uljem
Večera: pita od heljde
Sreda
Doručak: ovsene pahuljice sa suvim kajsijama, indijskim orahom i jogurtom
Ručak: gulaš od teletine i salata od jabuka i celera
Večera: projara sa ajvarom i ljutim papričicama, šolja jogurta
Četvrtak
Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanim suvim smokavama i jogurtom
Ručak: pileće belo meso na žaru, krompir pečen u rerni i salata od kiselog kupusa začinjena ljutom tucanom paprikom
Večera: šolja čaja od đumbira i pita od heljde
Pročitajte još: Boli vas svaka kost? Ova boljka je NORMALAN proces starenja, ali može da se ZAUSTAVI
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa sitno seckanom sušenom jabukom i jogurtom
Ručak: špagete sa mlevenim mesom u ljutom paradajz sosu i zelena salata
Večera: potaž sa avokadom
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU