Често најкорисније делове воћа и поврћа бацамо у смеће
Готово рефлексно, чим ољуштимо воће и поврће, бацамо њихову кору у смеће. Међутим, стручњаци тврде да су управо ти делови садрже мноштво елемената коју су потребни нашем телу. То посебно важи за кору црвеног лука, лубенице и поморанџе.
Стручњаци тврде да кора лука садржи кверцетин, биљни пигмент који може помоћи у снижавању високог крвног притиска, али и спречавању зачепљења артерија, како преноси Хигх50. Поред тога, кора црвеног лука има антиинфламаторни ефекат.
Кору овог поврћа можете додати у супу или чорбу током кувања, а пре сервирања је извадити.
Листови броколија се бацају, иако обилују витаминима А и Ц. Заправо, цела биљка броколија је јестива.
Прочитајте још: Ових 10 намирница највише иритирају ЖЕЛУДАЦ: Оне отежавају варење и изазивају надутост
Листови целера садрже и до пет пута више калцијума и магнезијума од корена који конзумирамо. Поред тога, садрже и антиоксиданте и витамин Ц.
Када је реч о воћу, скоро увек бацамо коре поморанџе и диње, што је, такође, грешка. Кора поморанџе пуна је витамина, влакана, флавоноида. Кора диње и лубенице садржи цитрулин, аминокиселину која може побољшати циркулацију у организму.
Стабљика биљке скоро увек заврши у канти за смеће, али овај део плода садржи глутамин, фенолна једињења и антиоксиданте. Стабљике блитве можете кувати као шаргле.
Бонус видео:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ