Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"КРАЉИЦА ЈЕСЕНИ": Грци и Римљани су дуњу узгајали и величали као симбол здравља, плодности и љубави

Укусне, ароматичне, богате витаминима, минералима и дургим хранљивим материјама, дуње су идеалан избор за хладније јесење дане. Било да их једете свеже, додајете у компот или од њих правите слатко, оне би у овом периоду обавезно требало да буду уврштене у редовну исхрану.

1727870436_shutterstock_2390222407.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

О здравственим предностима дуње знали су још древни Грци и Римљани, који су ову воћку узгајали и величали као симбол здравља, плодности и љубави. У народној медицини дуње се и данас често употребљавају, а и научници ове блиске "рођаке" јабука и крушкака сматрају правим избором за јесење дане. Због чега? Има чак 8 разлога за то!

Дуње су богате нутријентима

У само једном плоду ове воћке средње величине садржи се мноштво корисних материја: 0,3 грама протеина, 14 грама угљених хидрата,скоро 2 грама влакана, као и витамини Ц, Б1 и Б6. Осим тога, дуње су богате и гвожђем, бакром, калијумом и магнезијумом. Без обзира на то што могу много тога да понуде, дуње су и изузетно нискокалоричне, захваљујући чему су идеалне и за оне који држе дијету.

Пуне су антиоксиданаса

Актиоксиданси су задужени за смањење метаболичког стреса, ублажавање инфламанторних процеса и заштиту ћелија организма од штетног утицаја слободних радикала. Студије су показале да су дуње богате флавоноидима попут кверцетина и кемфенола, захваљујући којима су одличан савезник у борби са упалама, које су у овом периоду године посебно актуелне код особа са слабијим имуним системом. 

Дуње се препоручују и трудницама 

Мучнине у првом триместру трудноће су веома честе, а поједина истраживања су показала да дуње могу бити природан лек за ову неугоднoст и неретко врло стресну појаву. Захваљујући доста високом садржају витамина Б6 ова воћка код појединих трудница може ублажити осећај мучнине и потребу за повраћањем, преноси портал Хелтлајн.

Могу ублажити проблеме са варењем

Дуње се јако дуго користе у народној медицини, а нарочито су препоручљиве за лечење проблематичних стања дигестивног тракта. Недавна истраживања показала су да екстракт овог воћа може предупредити развој запаљенских болести желуца и црева, попут улцерозног колитиса и смањити учесталост појављивања горушице.

Дуње штите и од алергијских реакција

Дуње могу донети олакшање симптома алергија, захваљујући својој способности потискивања активности ћелија имуног система које су одговорне за покретање алергијске реакције. Неке студије показале су да су дуње ефикасне и у борби с астмом, иако је за коначан закључак научника потребно још истраживања.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas