Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ОЈАЧАЈТЕ ИМУНИТЕТ: Ове намирнице вам могу помоћи да спремни дочекате јесен

Први дани септембра са собом су донели освежење, али и вирусе који су једва чекали да наш имуни ситем ослаби. Како бисмо им се супротставили потребно је добро да се хранимо, а ове намирнице у што већим количинама уврстимо у оброке.

1725955939_shutterstock_2480413937.jpg
Фото: Схуттерстоск
Oglas

Промена начина исхране са доласком хладнијег времена може умногоме олакшати организму да се адаптира на нове услове, али и пружити му додатну енергију у сивим, кишним данима. Ова промена не мора нужно бити нагла, али је свакако препоручљива, како би тело добијало све потребне нутријенте, витамине и минерале. Које су намирнице најпожељније у данима пред нама и на који их је начин најбоље припремити? 

Бундева - извор бета-каротена и витамина

Бундева је богата бета-каротеном, који се у нашем организму претвара у витамин А. Он је кључан за здравље коже и слузокоже, који су први у додиру са вирусима који вребају из окружења. Осим тога, бундева је богата и витамином Ц, као и цинком, који такође јачају наш имунитет. Начина за припрему бундеве има бесконачно много: можете направити окрепљујући потаж, послужити је као прилог главном јелу или спремити питу, која ће уз мало цимета бити сјајан дезерт.

Јабуке - ризница витамина и антиоксиданаса

"Једна јабука на дан тера доктора ван", изрека је која се често користи. И то са разлогом. Јабуке су богате антиоксидансима, влакнима и витамином Ц, који у комбинацији имају врло позитиван учинак на наш имуни систем. Можете направити цеђени сок, запећи их у рерни уз додатак цимета, додати у овсену кашу или је једноставно појести сирову - за шта год да се одлучите, организам ће вам рећи хвала.

Батат - богат угљеним хидратима и калијумом

Слатки кромпир, односно батат, је права ризница здравља: у њему се садржи велика количина минерала (нарочито калијума), витамини А и Ц, као велики проценат угљених хидрата, захваљујући којима ћете бити и сити, и здрави. Батат је сјајан у комбинацији са другим поврћем, можете да припремити и са месом, а неки воле и да га препеку са мало зачина и маслиновог уља, па поједу као ужину. Свакако, ово необично поврће је сјајно за имунитет, па се препоручује да га, посебно на јесен, на трпези буде што више.

Бруснице - здравље у бобицама

Бруснице су сјајан савезник у борби са вирусима захваљујући великој количини антиоксиданаса и витамина Ц, а уједно су и одличне и за здравље кардио-васкуларног система. Поједине студије указују и на то да бруснице играју важну улогу у превенцији инфекција уринарног тракта, преноси портал Хелт Атласт. Могу се јести сирове, суве или додати у омиљену кашу или смути, а могу се користити и у припреми колача и мафина.

Кељ - имунолошка "бомба" и убица вируса

Кељ је изузетно важан за добар имунолошки систем: богат је витаминима А, Ц и К, влакнима, калцијумом и гвожђем, захваљујући којима убија све вирусне инфекције и упалне процесе у организму. Кељ можете додати у салату, обарити га и послужити као прилог риби или изблендати са беби спанаћем и другим зеленишем и направити домаћу имунолошку "бомбу" која ће ојачати организам.

(РТ)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas