Увек бирајте поморанџе које делују најтеже за своју величину, а по народној мудрости најслађе су оне са „репом“.
Обична или слатка поморанџа је врста омиљеног воћа које се најчешће цеди у сок, једе сирово или користи за припрему посластица, али назив није гаранција да ћемо увек добити сочан залогај. Севиљске поморанџе су и даље горке, а у производњи сокова најчешће се користе наранџе из Валенсије.
Један од начина на који можете препознати сочно воће је да га држите у руци и осетите његову тежину – што је теже у односу на своју величину, то ће наранџа бити сочнија. Они који изгледају превише лагани могу бити суви. Чврста наранџа јарке боје такође може бити добар избор, а избегавајте меко воће или воће са видљивим оштећењима. Помиришите их – они који миришу на зрело су такође добри кандидати.
Како препознати сочну поморанџу?
Детаљ који ће вам олакшати потрагу за сочним поморанџама је избочина на доњој страни, наспрам стабљике – бирајте оне плодове који га имају. Бар тако кажу баке које знају више о народној мудрости. Друга теорија је да су слађе поморанџе оне са већом рупом – односно „пупком“.
(Крстарица)
БОНУС ВИДЕО