Многи људи верују да воће може да буде само здраво, па се труде да га што више једу. Међутим, ако претерају, могу чак и да се угоје, што већини није циљ, тврде стручњаци.
- Воће, као и остала храна, садржи калорије које гоје. Имала сам пацијенте који нису могли да схвате зашто имају вишак килограма. Правдали су се да једу здраву храну и да уносе у организам велике количине поврћа. Испоставило се да током целог дана једу и воће и пију воћне напитке, заборављајући да и воће садржи калорије - каже др Карел ле Рукс, америчка нутриционисткиња, за "Хафингтон пост".
Она наглашава да, поред витамина, влакана и антиоксиданаса који штите од разних болести, воће садржи и фруктозу, која ипак није здрава за све.
- Гојазни људи, као и они који имају холестерол и дијабетес, воће би требало да узимају опрезно ако не желе да погоршају ситуацију, јер је уочено да неко воће гоји одређене групе људи - објашњава др Ле Рукс.
Воће попут грожђа, банана, шљива, бресака, па чак и неке врсте јабука, садржи знатно више калорија него што људи мисле.
- Кад једемо шећер, наше тело испушта хормон инсулин, који мозгу говори да смо довољно јели. Међутим, фруктоза не подстиче тај одговор инсулина, па мозак не добија поруку да смо сити, већ и даље једемо, па се тако килограми гомилају - каже ова нутриционисткиња и подсећа да би гојазне особе требало да једу више поврћа, а мање воћа.
Количина фруктозе у воћу
- 4 г фруктозе једнако једна кашичица шећера
- свежа смоква - 2 г фруктозе
- осам трешања - 2,4 г фруктозе
- једна кришка диње - 3 г фруктозе
- поморанџа - 3,6 г фруктозе
- пет јагода - 4 г фруктозе
- чаша сока од поморанџе - 5 г фруктозе
- банана - 5,5 г фруктозе
- шака грожђа - 8,7 г фруктозе
- јабука златни делишес - 11 г фруктозе
- крушка - 11 г фруктозе
(Информер)
БОНУС ВИДЕО