Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ВОЋЕ ГОЈИ? Стручњаци коначно открили истину

Многи људи верују да воће може да буде само здраво, па се труде да га што више једу. Међутим, ако претерају, могу чак и да се угоје, што већини није циљ, тврде стручњаци.

1727253819_32252482dd2b36209353473086d697de47ed0373.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

- Воће, као и остала храна, садржи калорије које гоје. Имала сам пацијенте који нису могли да схвате зашто имају вишак килограма. Правдали су се да једу здраву храну и да уносе у организам велике количине поврћа. Испоставило се да током целог дана једу и воће и пију воћне напитке, заборављајући да и воће садржи калорије - каже др Карел ле Рукс, америчка нутриционисткиња, за "Хафингтон пост".

Она наглашава да, поред витамина, влакана и антиоксиданаса који штите од разних болести, воће садржи и фруктозу, која ипак није здрава за све.

- Гојазни људи, као и они који имају холестерол и дијабетес, воће би требало да узимају опрезно ако не желе да погоршају ситуацију, јер је уочено да неко воће гоји одређене групе људи - објашњава др Ле Рукс.

Воће попут грожђа, банана, шљива, бресака, па чак и неке врсте јабука, садржи знатно више калорија него што људи мисле.

- Кад једемо шећер, наше тело испушта хормон инсулин, који мозгу говори да смо довољно јели. Међутим, фруктоза не подстиче тај одговор инсулина, па мозак не добија поруку да смо сити, већ и даље једемо, па се тако килограми гомилају - каже ова нутриционисткиња и подсећа да би гојазне особе требало да једу више поврћа, а мање воћа.

Количина фруктозе у воћу

  • 4 г фруктозе једнако једна кашичица шећера
  • свежа смоква - 2 г фруктозе
  • осам трешања - 2,4 г фруктозе
  • једна кришка диње - 3 г фруктозе
  • поморанџа - 3,6 г фруктозе
  • пет јагода - 4 г фруктозе
  • чаша сока од поморанџе - 5 г фруктозе
  • банана - 5,5 г фруктозе
  • шака грожђа - 8,7 г фруктозе
  • јабука златни делишес - 11 г фруктозе
  • крушка - 11 г фруктозе

(Информер)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas