Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто су заборављене мушмуле? Кад схватите колико су моћне, одмах ћете их купити

Мушмуле су богате, а неправедно заборављени. А добре су за варење, имунитет, кжу и косу. Зашто су заборављене мушмуле?

1729759549_86880.jfif
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Мушмула је необично воће, карактеристичног укуса и специфичне текстуре, пореклом из југоисточне Европе и западне Азије, вековима је цењено због својих нутритивних својстава. Иако је данас мање познато, све се више враћа у исхрани и козметици, захваљујући својим нутритивним предностима.

Мушмуле су воћке из породице ружа (Росацеае), а плод им је округао, браон боје, са пет карактеристичних „зуба“ на врху. У почетку су тврде и готово нејестиве, али постају укусне тек када сазру, односно постану мекане и смежуране. Овај процес зрења је пресудан за њихову потрошњу, јер тада воће добија сладак и деликатан укус. Иако на први поглед мушмуле могу деловати неугледно и непривлачно, иза њиховог изгледа крије се мноштво хранљивих материја које благотворно утичу на организам.

Сезона мушмула почиње у касну јесен, обично у октобру и новембру, када се плодови беру, али свој најбољи укус добијају тек после првих мразева. Зато се често каже да су мушмуле „зимско воће” – воће које је најбоље јести када је већ презрело. Када се уберу, обично се остављају на хладном и сувом месту да сазре. После неколико недеља или месеци постају мекане и спремне за конзумацију.

Плодови се могу кувати или пећи и користити у разним јелима, као што су компоти, џемови, мармеладе или сосови. Њихова слатко-кисела нота даје посебан укус десертима, а често се комбинују са јабукама, крушкама и другим воћем.

Листови мушмуле такође имају лековита својства и могу се користити за прављење чаја који помаже код сметњи у варењу и јача имунитет. Иако се, нешто ређе, могу сушити за конзумацију током зиме, на сличан начин као суве шљиве или смокве.

Садрже висок удео дијеталних влакана, која помажу у регулисању дигестивног система и спречавању затвора. Због својих природних лаксативних својстава, често се препоручују особама са проблемима са варењем. Ово воће је богато витамином Ц који је неопходан за јачање имунитета и заштиту организма од инфекција. Витамин Ц такође помаже у борби против слободних радикала и штити ћелије од оксидативног стреса.

Због ниског гликемијског индекса, мушмула је погодна за особе са дијабетесом јер не изазива нагли пораст шећера у крви.

Мушмуле имају благо диуретичко дејство, које подстиче излучивање вишка течности и токсина из организма и на тај начин доприноси детоксикацији.

Осим што су корисне у исхрани, мушмуле се све више користе у козметичкој индустрији. Екстракти плодова и семена мушмуле богати су антиоксидансима, витаминима и есенцијалним масним киселинама, што их чини одличним за негу коже и косе.

Екстракти мушмуле помажу у борби против старења коже, стимулишу производњу колагена и штите кожу од штетних утицаја околине. Креме и серуми на бази мушмуле хидрирају кожу, чинећи је еластичнијом и сјајнијом. Уље добијено од семена мушмуле може се користити за негу суве и оштећене косе. Храни кожу главе, стимулише раст косе и чини косу глатком и сјајном.

(Сенса)

 

БОНУС ВИДЕО

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas