Гвожђе је есенцијални минерал који је телу потребан за правилно функционисање. Због тога је од виталне важности да га уносите у одговарајућој количини у свакодневну исхрану.
Занимљиво је да храна коју једемо не утиче само на то колико гвожђа конзумирамо, већ и на то колико се добро апсорбује у ваше тело. Када га тело апсорбује, користи се као градивни блок за хемоглобин, протеин који се налази у црвеним крвним зрнцима и који помаже у пребацивању кисеоника по телу.
Прочитајте још: Да ли можемо да пијемо превише воде?
Које намирнице садрже гвожђе?
Можда сте чули да гвожђе можете добити из црвеног меса, али постоји много других намирница које природно садрже гвожђе.
Гвожђе се налази у животињској храни која садржи хемоглобин, попут меса, рибе и живине. Говедина, свињетина, пилетина и телетине су добар извор гвожђа, као и риба, смуђ, лосос или туњевина.
Неке намирнице могу да побољшају способност вашег тела да апсорбује гвожђе.
Прочитајте још: Пет разлога да почнете да једете НАР: У једној ШОЉИ лежи права витаминска бомба!
Храна богата витамином Ц
Показало се да витамин Ц побољшава апсорпцију гвожђа. Намирнице богате витамином Ц укључују агруме, тамнозелено лиснато поврће, паприку, диње и јагоде. Једна студија је показала да узимање 100 мг витамина Ц уз оброк повећало је апсорпцију гвожђа за 67%. Зато, пијење сока од цитруса или конзумирање друге хране богате витамином Ц док једете храну богату гвожђем може да повећа његову апсорпцију, пише Хеалтхлине.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ