Током зимских месеци вашем телу су потребне додатне калорије да би одржало оптималну телесну температуру.
Богата антиоксидансима и антиинфламаторним својствима, медитеранска исхрана позитивно утиче на дужину животног века смањујући ризик од болести, као што су кардиоваскуларне болести и дијабетес. Њу можете практиковати током целе године јер су њени главни састојци - смрзнуто или свеже лиснато поврће, коренасто поврће, агруми, лосос, пасуљ, интегралне житарице, бобице, грчки јогурт, ораси и екстра девичанско маслиново уље - увек доступни.
Тара Џојс, клинички дијететичар даје неколико предлога како ове здраве намирнице можете уврстити у своју исхрану ове зиме.
Зелено лиснато поврће
Лиснато поврће зими? Апсолутно. Смрзнути спанаћ и кељ једнако су добри као и свежи. Изврсни су извори витамина Ц, који побољшава имунитет, витамина К, који помаже згрушавању крви, и витамина А, који је важан за вид. Наравно, једите их топле.
Предлог за оброк: Динстајте поврће са спанаћем, кељом и руколом у воку, а можете их додати и у смутије.
Коренасто поврће
Поврће попут цвекле, шаргарепе и репе доступни су током зимских месеци и пуни су важних нутријената, укључујући бета-каротен и витамине Ц и А, који помажу вашем имунолошком систему да вас заштити од прехладе и грипа.
Предлог за оброк: Премажите танке кришке коренастог поврћа са мало маслиновог уља и пеците у унапред угрејаној рерни на 180°Ц док се природни шећери не карамелизују.
(РТ)
БОНУС ВИДЕО