Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта никако не треба да једете пре спавања? Храна која омета добар сан

Храна може знатно да утиче на квалитет сна

1728131245_shutterstock_2330629987.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чак и када успете да одете на спавање на време, можда се деси да останете будни и неколико сати. Све ово може бити због онога што сте појели или попили претходне ноц́и, кажу стручњаци за спавање.

- Оброк који је превише близу времена за спавање може узроковати пораст шец́ера у крви и утицати на ваш циркадијални ритам, што је природни циклус спавања и буђења вашег тела - објаснила је Царлеара Веис, помоц́ница професора у истраживању која се фокусира на бихевиоралне медицине спавања и циркадијалне ритмове на Универзитету у школи Буфало, пише Хуфф Пост.

Добра идеја је да престанете да једете и пијете најмање два до три сата пре спавања, али постоје и одређена храна и пиц́а која треба да избегавате пре спавања - и то нису само она очигледна, као што је кафа.

Зачињена храна

Истраживачи верују да би капсаицин, једињење које се налази у зачињеној храни, могао бити главни кривац за немогућност да заспите. Сматра се да капсаицин подиже телесну температуру, што омета угодан сан.

Слане грицкалице

Чипс, колачиц́и, крекери и слаткиши често су вечерњи залогаји. Ове намирнице имају тенденцију да садрже много шец́ера и угљених хидрата, што може повец́ати шец́ер у крви и отежати спавање.

Алкохол

Пијуцкање чаше вина у вечерњим сатима могло би да учини да се осец́ате поспано, али истраживања сугеришу да алкохол заиста има супротан ефекат. Алкохол смањује време проведено у РЕМ фази спавања (фаза спавања повезана са сањањем и задржавањем памц́ења), повец́ава број ноц́них буђења и доводи до лошег квалитета сна.

Шта да једете ако морате да имате ужину до касно у ноц́?

Најбоље је да не једете и не пијете ништа неколико сати пре спавања, али то није увек практично. Ипак постоје неке опције које нец́е имати велики утицај на сан. Изаберите ужину која има мало једноставних угљених хидрата, али више немасних протеина и масти.  На пример, одлучите се за грчки јогурт, парено или сирово поврц́е, воц́е,  путер од кикирикија или тамну чоколаду.

БОНУС ВИДЕО






.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas