Сви орашасти плодови имају дијететске предности попут влакана, биљних протеина и здравих масти, али да ли је једна врста нутритивно боља?
Орашасти плодови су генерално богатији извор масти од многих других намирница, а врло лако можете да их придружите свакодневној групи намирница које једете. Ако се питање који орашасти плод је најбољи, упоредили смо бадеме, орахе и пистаће.
Бадеми
Бадеми имају највише влакана и садрже највише витамина Е, магнезијума и калцијума по порцији. Такође ц́ете добити здраву дозу фосфора и калијума, који помажу производњи енергије и имунолошкој функцији, пише Еверyдаy Хеалхт. Поред тога, бадеми садрже антиоксиданте.
Ораси
На први поглед, ораси имају мање протеина и влакана и више калорија од друге две сорте, али оно што их посебно истиче је масна киселина. Ораси су један од најбољих биљних извора омега-3 масних киселина, хранљиве материје која је повезана са здрављем срца и мозга. Редовна конзумација ораха може позитивно утицати на смањење стреса, побољшати расположење и повец́ати разноликост цревног микробиома. Као бонус, ораси имају најмање угљених хидрата од ове три врсте орашастих плодова са само 2 г нето угљених хидрата по порцији.
Пистаћи
Ако волите да уживате у више од шачице орашастих плодова, пистаћи су можда прави избор за вас. У поређењу са другим орашастим плодовима, пистаћи имају мање калорија и масти и више незасиц́ених масти, калијума и једињења на бази биљака.
БОНУС ВИДЕО