Чињеница је да је деци најбоље сервирати свеже припремљене оброке, међутим често се маме питају да ли одређену храну могу подгрејати и дати поново да не би пропала
Уколико правилно чувате и складиштине храну у већини случајева не постоји ризик да је накнадно сервирате детету, међутим стручњаци упозоравају да постоје намирнице које никако не треба да подгревате јер могу бити изразито штетне за здравље.
Кромпир и пиринач
Ако се кувани кромпир предуго хлади на собној температури, може да дође до стварања бактерија које узрокују тровање. Заправо, подгревањем кромпир се не загрева довољно добро да убије настале бактерије, чак иако се јело чини довољно вруће. Што значи да ако кромпир нисте ставили у фрижидер одмах након послужења, немојте да ризикујете подгревајући га следећи дан јер може да изазове тровање храном. Иста ситуација је и са пиринчем.
Поврће као што су шаргарепа и спанаћ
Стручњаци упозоравају да обавезно избегавате ове две намирнице и било које друго зелено лиснато поврће. Наиме, поврће богато нитратима када се поново загреје може да постане токсично, ослобађањем канцерогених својства.
Прочитајте још: Како се спрема ФОКАЧА? Позната италијанска погача иде уз сваки оброк
Печурке
Према Европском већу за информације о храни, подгревање печурака је велика грешка. Наиме, печурке су осетљиве намирнице и садрже беланчевине које ензими и бактерије могу '' да оштете'' ако се не складиште правилно, посебно ако се оставе предуго на собној температури. Ако их ипак морате загрејати, стручњаци препоручује да то урадите на најмање 70 степени.
Мајчино млеко и храна за бебе
Иако се мајчино млеко и храна за бебе могу подгрејавати, стручњаци упозоравају да то никада не чините у микроталасној. Нутриционисти истичу да микроталасне могу неравномерно да загреју храну, што може да изазове опекотине ионако осетљивих дечјих уста и грла. Много је бољи начин загревања у шерпици вреле воде на шпорету.
Прочитајте још: Ева Лонгориа поделила омиљени рецепт: Слично смо спремали, али уз један састојак има посебан укус - Дејвид Бекам одмах коментарисао (ВИДЕО)
Шта још не бисте смели да подгревате
Пилетину, морску и осталу храну која у себи садржи јаја. Њих је најбоље јести свеже припремљене јер подгревање доводи до промене структуре протеина у њиховом саставу што може да изазове стомачне проблеме или тровање.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ