Вероватно сте већ чули да поједине намирнице никако не би требало да погревате, не само да ће изгубити укус, текстуру, већ могу изазвати здравствене проблеме.
Слажемо се да је припрема веће количине хране боља, поготово јер је можемо подгревати током недеље и себи олакшати. Ипак, из здравствених разлога то није добра опција, ево зашто.
Нутриционисткиња Серена Пун објашњава да што више подгревамо храну, то су веће шансе за развој бактерија и губитак хранљивих састојака, укуса и текстуре. Не само да губе хранљива својства, већ додатно загревање хране представља опасност по здравље. Ево које су то намирнице.
Прочитајте још: Колико трају зачини? Показатељи да је потребно да их замените
Кромпир
Свима је омиљен, сложићете се. Веома је укусан, садржи велику количину витамина Ц, а према студијама он садржи чак 27мх овог витамина. Подгревањем се може изгубити огроман део хранљивог потенцијала, а може доћи и до великог развоја бактерија.
Биљно уље
Иако вам се чини да је пржење на уљу бољи избор од оног на масти, грдно сте се преварили. У ово спадају маслиново уље, уље авокада, сојино и многа друга. Они садрже незасићене масне киселине, а када се изложе врућини и охладе се, претварају се у масне киселине које могу изазвати упале у телу, а могу довести и до развоја срчаних болести - упозорава нутриционисткиња Серена.
Остало поврће
Овде је посебно важно обратити пажњу на цвеклу, шаргарепу и зелену храну, која може бити и опасна и корисна за организам. "Термичко обрађивање хране са нитратима на високој температури се може претворити у нитрозамине, који су канцерогени", објаснила је Пун. Стога, подгревање овог поврћа никако није препоручљиво.
Прочитајте још: Јефтино решење за КАМЕНАЦ: Овај ПРАХ имате сви у кухињи, а чини чуда! (РЕЦЕПТ)
Пре неколико година Европска комисија је заседала и истакла да је подгревање спанаћа веома опасно. Утврђено је да он садржи високу концентрацију нитрата, који могу бити опасни и канцерогени уколико се често подгревају, преноси "Хуфф Пост".
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ