Да ли сте знали да се и поједине намирнице у конзерви морају прати? Ево које.
На попису ових намирница има оних које сигурно перете, али и оних које до сада нисте прали пре јела или припреме хране, а требало би то да урадите.
1. Воће и поврће са јестивом кором
Само зато што је воће и поврће са јестивом кором наизглед потпуно чисто и сјајно, то не значи да га не морате опрати. Обавезно га ставите под јак водени млаз и добро истрљајте рукама.
Прочитајте још: Знате ли како се ПРАВИЛНО једе БЕЛИ ЛУК? У овоме је ТАЈНА!
Индустријско воће и поврће пожељно је, према препорукама стручњака, увек огулити пре конзумације, док оно домаће које није третирано пестицидима не морате гулити, али га такође морате опрати.
2. Одређене намирнице у конзерви
Намирнице попут нпр. конзервиране туне немогуће је опрати без уништавања, али намирнице попут конзервираног грашка, кукуруза, лука и другог обрађеног поврћа можете испрати.
Прочитајте још: После овог текста КУХИЊСКЕ ГРЕШКЕ, које вероватно правите, постаће прошлост
Фото: Пиксабеј
3. Воће и поврће са нејестивом кором
Навикли смо да их не гулимо, али баш због тога мислимо како не би требало да их оперемо. Наравно, нисмо у праву. Свако воће и поврће, без обзира на то да ли има јестиву или нејестиву кору, обавезно треба опрати пре конзумације или припреме.
4. Орашасти плодови
Ако питате већину људи да ли перу орашасте плодове, одговориће вам негативно. Међутим, имајте на уму да не можете са сигурношћу знати где су били складиштени током транспорта и пре паковања. Због тога је неопходно опрати га пре конзумације. Увек перите само ону количину плодова коју ћете појести или користити за припрему јела.
Прочитајте још: Да ли много СОЛИМО ХРАНУ? Ова количина соли је довољна на дневном нивоу
5. Сушено воће
Јесте ли знали да се управо сушено воће сматра једном од најпрљавијих намирница? То важи за сушено воће у ринфузи. Зато и њега обавезно оперите пре конзумације, а стручњаци саветују да га чак ставите у воду на неколико сати.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ