Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ТРИК ЗА НАЈБОЉУ ТУРСКУ КАФУ: Припремите је на следећи начин и уживајте у савршеном укусу

Ево колико тачно воде и кафе иде за најбољи укус

1734343484_shutterstock_129339416.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Иако звучи једноставно, укусну турску кафу није нимало лако припремити. Заљубљеница у кулинарство је на свом блогу открила мале тајне које ће вашу кафу учинити мириснијом и укуснијом, а арому незаборавном.

“Љубав према кафи сам наследила од мајке”, пише блогерка Ајсегул на блогу Фоолпроофливинг. За њу је шољица турске кафе свакодневни ритуал кроз који је обавезан са пријатељима и члановима породице.

У Турској, када дођете некоме у посету, прво питање није да ли пијете кафу, него какву желите. Мисли се на количину шећера, а очекивани одговори су: без шећера, врло мало шећера што обично значи једну до две чајне кашичице или слатку што подразумева три до четири кашичице. Кад сте изразили своје жеље, одговорност домаћина је да припреми управо такву кафу.

Шта вам је све потребно:

хладна вода
турска кафа: разлика између турске и било које друге млевене кафе је у томе што је турска финије млевена (лако уз млин за кафу мешавину можете да припремите и сами, данас се може купити већ готова свим радњама)
бакарна џезва
шољице за кафу
шећер

Како скувати кафу

За кување кафе не треба вам нека посебна вештина све док имате на уму неколико једноставних трикова.

Вода: увек користите хладну воду, а за тачну количину потребне кафе одмерите број шољица за кафу. Када је у питању количина воде према турској кафи, моје правило је једна и по “шољица” воде по шољици. Притом је шољица она у којој ћете кафу послужити, а не уобичајена мерна шољица, наводи Ајсегул .

Кафа и шећер: За сваку шољицу кафу треба вам чајна кашичица млевене кафе. Ако припремате кафу са шећером, додајте га одмах на почетку. Али ако неко од ваших гостију не воли слатку кафу, скувајте је без шећера и прелијте у шољицу, а у остатку кафе у џезви додајте шећер за друге госте и промешајте.

Дакле, поставили сте џезву са хладном водом на средње јаку ватру и кад проври додали сте кафу. Причекајте да се смеса подигне. То ће потрајати неколико минута, па добро припазите. Како се кафа загрева, на врху се ствара тамна пена. Обичај је турску кафу сервирати с пеном на врху. Зато пре него што вода поново прокључа, чајном кашичицом део те пене пребаците појединачно у сваку шољицу, а затим вратите џезву на ватру. Кад кафа закипи, прелијте течношћу до пола шољице преко пене коју сте већ раније ставили. Затим џезву вратите на ватру и закувајте остатак кафе још 10 до 15 секунди, а потом тиме напуните шољице до врха.

Како послужити кафу

Кафу увек послужујемо с хладном водом јер на тај начин омогућујемо госту да водом прочисти непце пре испијања првог гутљаја како би могао уживати у ароми кафе.

(БлицЖена)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas