У српским кухињама, першун заузима централно место, када је реч о зачинима.
Першун није само ароматична, декоративна, зачинска биљка која ће побољшати укус јелу, већ лековита и храњива биљка која је позната и у природној медицини. Њен нутритивни састав, обиље витамина и минерала чине је свакако посебном.
Можда нисте знали да першун обилује витамином Ц и то у свом природном облику што је јако важно, јер га на тај начин организам најлакше усваја. У поређењу са другим воћем и поврћем које традиционално везујемо за Ц витамин, першун има око 3 пута више овог витамина од лимуна и поморанџе.
Прочитајте још: Започните дан на прави начин: Које НАМИРНИЦЕ не треба јести за ДОРУЧАК?
После кивија и шипка першун је биљка која највише садржи витамина Ц. Посебно је значајно то што нам је доступан, није скуп и има га преко целе године. На 100 грама першуна налази се око 150% дневних потреба витамина Ц. Вишак витамина Ц се врло лако избацује из организма путем мокрења.
Како да очувамо першун што дуже свежим?
Першун је незгодна биљка за чување, али је једна од омиљених за кување. По мом мишљењу сушени першун губи укус, али га увек можете замрзнути у посудама за лед. Само баците першун у процесор за храну са мало воде да се претвори у пире, а затим га пребаците у посуде за коцкице леда и замрзните. Када вам затреба першун, само га извадите, одмрзните и употребите.
Ако желите да ваш першун дуже траје у свежем стању, ово је мој предлог како да га чувате. Ова техника одржава ваш першун свеж најмање 10 дана у фрижидеру. Прво, мало одрежите стабљике. Затим напуните стаклену теглу са мало воде, убаците першун.
Затим ставите пластичну кесу на врх и гумом је причврстите за теглу тако да буде сигурна. Ставите у фрижидер. Замените воду кад постане смеђа. Кад год вам затреба свеж першун, само извадите теглу и користите у складу са тим.
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ