U srpskim kuhinjama, peršun zauzima centralno mesto, kada je reč o začinima.
Peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini. NJen nutritivni sastav, obilje vitamina i minerala čine je svakako posebnom.
Možda niste znali da peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže.
Pročitajte još: Započnite dan na pravi način: Koje NAMIRNICE ne treba jesti za DORUČAK?
Posle kivija i šipka peršun je biljka koja najviše sadrži vitamina C. Posebno je značajno to što nam je dostupan, nije skup i ima ga preko cele godine. Na 100 grama peršuna nalazi se oko 150% dnevnih potreba vitamina C. Višak vitamina C se vrlo lako izbacuje iz organizma putem mokrenja.
Kako da očuvamo peršun što duže svežim?
Peršun je nezgodna biljka za čuvanje, ali je jedna od omiljenih za kuvanje. Po mom mišljenju sušeni peršun gubi ukus, ali ga uvek možete zamrznuti u posudama za led. Samo bacite peršun u procesor za hranu sa malo vode da se pretvori u pire, a zatim ga prebacite u posude za kockice leda i zamrznite. Kada vam zatreba peršun, samo ga izvadite, odmrznite i upotrebite.
Ako želite da vaš peršun duže traje u svežem stanju, ovo je moj predlog kako da ga čuvate. Ova tehnika održava vaš peršun svež najmanje 10 dana u frižideru. Prvo, malo odrežite stabljike. Zatim napunite staklenu teglu sa malo vode, ubacite peršun.
Zatim stavite plastičnu kesu na vrh i gumom je pričvrstite za teglu tako da bude sigurna. Stavite u frižider. Zamenite vodu kad postane smeđa. Kad god vam zatreba svež peršun, samo izvadite teglu i koristite u skladu sa tim.
Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU