Када имате посла са хлађењем хране, главна претња долази од две специфичне врсте бактерија - Clostridium perfringens и Bacillus cereus.
Ако имате обичај да оставите остатке хране на кухињском столу преко ноћи и поједете их следећег јутра, то вероватно није најсигурнија опција. Но, значи ли то да би требало вруће остатке хране одмах да стављате у хладњак? Звучи добро у теорији, али стављање тек куваних оброка у хладњак поставља низ питања. Наиме, смета ли то способности хране да се правилно охлади? И може ли загрејати остале остатке који су већ у хладњаку до те мере да више нису сигурни за јело? Ево што кажу стручњаци за сигурност хране.
Пре него што пређемо на најсигурнији начин хлађења вашег оброка, вратимо се корак уназад и разговарајмо о томе зашто је то важно: правилно хлађење остатака хране је ‘важна компонента сигурности хране, тврди Никол Ричард, сарадница за истраживање сигурности хране на Универзитету Роуд Ијленд.
На тај начин ограничавате количину времена које ваше јело остаје у ‘опасној зони’, или оном температурном лимбу између 4 и 60 степени у којем цветају патогене бактерије које могу да узрокују болест. Када имате посла са хлађењем хране, главна претња долази од две специфичне врсте, Clostridium perfringens и Bacillus cereus, каже др Доналд Шафнер, представник Одељења за науку о храни Универзитета Рутгерс.
Те се бактерије разликују се од озлоглашених играча тровања храном попут салмонеле и Ешерихије коли, који се убијају темељним кувањем. Clostridium perfringens и Bacillus cereus, с друге стране, могу да формирају топлотно стабилне споре које могу да преживе високе температуре, што значи да се могу скривати чак и у правилно куваним оброцима. Те се бактерије могу размножавати ако храна предуго остане у опасној зони и могу узроковати болести, каже др Шафнер. Резултат? Тешки симптоми тровања храном попут повраћања и пролива.
Према др Шафнеру, неке су намирнице ризичније од других. То укључује месо и живину и производе од житарица попут риже и тестенине. Дакле, ако ваши остаци укључују шницлу или шпагете, на примјер, још је важније правилно их охладити.
(Н Портал)
БОНУС ВИДЕО:
Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ